Захариева оглавява Енергийния борд

Постановлението за конституирането му трябва да бъде прието през септември

Захариева оглавява Енергийния борд
148 ~ 1 мин. четене

Вицепремиерът в служебното правителство Екатерина Захариева ще оглави Енергийния борд. Това става ясно от проекта на постановление, което Министерски съвет трябва да приеме през септември, предаде БГНЕС. 

Енергийният борд ще извършва анализ на състоянието на сектор "Енергетика" и на причините, водещи до нестабилност на енергийната система, ще предлага принципи и насоки за устойчиво управление на сектора и ще обсъжда и предлага мерки за решаване на установените проблеми с цел стабилизиране на енергийната система.

Бордът ще дава становища относно дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката, ще прави предложения за промени в нормативната уредба в областта на енергетиката и обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в сектор енергетика. Той ще провежда редовни заседания най-малко веднъж месечно.

Захариева ще е председател на борда, а заместник-председател ще бъде министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Сред членовете на Енергийния борд ще има по един заместник-министър на икономиката и на труда и социалната политика. В борда ще участват и председателят на ДКЕВР и по един представител на трите ЕРП-та, на БЕХ, НЕК, ЕСО, представители на ВЕИ сектора, на "Марица изток 1" и "Марица изток 3". 

В борда ще има и представители на национално представените синдикални и работодателски организации, както и на Асоциацията на топлофикационните дружества в България и на Асоциацията на търговците на електрическа енергия и на Българската национална асоциация на потребителите. За участие могат да бъдат поканени също представители на Главна дирекция "Енергетика", Европейска комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Коментари: 0