Закриват единната сметка от март

След това плащанията ще се извършват по 4 нови сметки

3638 ~ 1 мин. четене

До петък, 28 февруари, ще функционира единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски, съобщиха от НАП. 

Днес Народното събрание одобри на второ четене измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Промяната в начина на плащане на данъци и осигурителни вноски е продиктувана от решението на Конституционния съд, с което текстове на ДОПК, регламентиращи т. нар. единна сметка, бяха обявени за противоречащи на конституцията.

Плащанията по т. нар. единна сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28 февруари, петък. Препоръчително е последните преводи по старата сметка да се извършат не по-късно от 11.00 ч. на тази дата. В края на работния ден на 28 февруари досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити. 

От 4 март плащанията ще се извършват по 4 нови сметки – за данъци, за социално-осигурителните вноски, за здравните вноски и за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
Информация за новите банкови сметки по териториални структури ще бъде достъпна след 1 март. НАП ще изпрати близо 300 000 персонални електронни писма до всички данъкоплатци, чиито електронни адреси са достъпни в регистрите на Агенцията до края на седмицата.

Подкрепи Economic.bg