Запечатват автоматите за кафе без връзка с НАП

Отсрочка за собствениците на вендинг машини няма да има, категорични са от приходната агенция

Автоматите за кафе и храна, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП до четвъртък, ще бъдат запечатвани. Това съобщиха от Националната агенция за приходите, като предупредиха, че машините на самообслужване, на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети.

Законът задължи собствениците на автомати за самообслужване да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Това предзвика недоволството на собствениците на вендинг машини, които на два пъти протестираха пред сградата на финансовото министерство.

До момента около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция.

От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, добавят от приходното ведомство.

Коментари: 0