Заплатите на британците се свиват за пръв път от 2009 г. насам

Доходите намаляват, въпреки че безработицата продължава да спада

Заплатите на британците се свиват за пръв път от 2009 г. насам
80 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Заплатите на британци са паднали в парично изражение за първи път от 2009 г. насам, пише вестник The Financial Times (FT). Проблемът е, че доходите намаляват, въпреки че безработицата продължава да спада, изпращайки противоречиви сигнали за състоянието на икономиката на Обединеното кралство.

Официалните данни за пазара на труда в сряда засилиха дилемата за Банката на Англия, тъй като е важно колко скоро тя ще повиши лихвените проценти от своите рекордно-ниски нива.

От една страна, нивото на безработицата спадна от 6,5% в първото тримесечие до 6,4% до юни 2014 г. Безработицата сред младите хора пък падна най-рязко от 1992 г., когато са направени първите разчети.

Междувременно свиването на реалните заплати на работещите се засили. Средните седмични доходи са с 0,2% по-малко през трите месеца до юни, в сравнение със същия период на предходната година. Това се слува за първи път от дълбоката рецесия през 2009 г.

Спадът беше отчасти свързан с това, че промяната на данъка върху доходите миналата година накара много работодатели да забавят бонуси през април. Но дори и след като са изплатени бонусите, заплатите са станали само с 0.6% по-високи, отколкото през същия период на миналата година. Тъй като инфлацията през юни 2014 г. е била 1,9%, данните показват, че реалните заплати на британци все още продължават да спадат.

Засега продължават тенденциите, които доминират на пазара на труда във Великобритания през последните няколко години: изненадващо бърз растеж на заетостта, който идва за сметка на слаб ръст на заплатите и ниска производителност.

Коментари: 0