Заплатите в Гърция и Ирландия ще растат най-слабо

Според проучване на Hay Group увеличението в Европа ще бъде около 3.3% през 2013 г.

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ирландските и гръцките работници ще страдат най-много от стагнацията в заплатите през 2013 г. Това показва проучване на изследователската компания Hay Group, цитирано то Bloomberg. Причината за това е постоянният стремеж на компаниите в тези държави да съкращават разходи.

"Прогнозите за заплатите са по-ниски в сравнение с миналата година, което отразява трудната икономическа среда в Европа", се казва в становището на Hay Group. "Гърция и Ирландия без изненада са най-тежко засегнати. Бързоразвиващите се икономики като Турция и Русия са извън тази тенденция", казват още от компанията.

Безработицата в Европа е вече почти 12%, като в Гърция тя е над 26% и изостава единствено от Испания по този показател. Засегнатите от дълговата криза държави се опитват да намалят бюджетните разходи, което обаче води до допълнително свиване на икономиката и загубата на още работни места.

Според проучването на Hay Group заплатите в Европа ще се увеличат с 3.3% през 2013 г. при 5.5% през тази година. През следващата година слабият ръст ще се дължи основно на Турция, Русия и Украйна, където увеличението ще е между 8% и 10%.

"Служителите в развитите държави ще се сблъскат с още няколко трудни години, като увеличението на заплатите ще изостава спрямо инфлацията или едва ще я надхвърля", каза Бен Фрост, глобален продуктов мениджър в Hay Group. "Организациите в тези страни имат желание да минимизират разходите и да увеличат продуктивността", смята той.

Според изследването най-голям ръст на заплатите през 2013 г. ще има в Латинска Америка - 8.9%, в Азия - 7.5%. Най-слабо ще е увеличението в Северна Америка - 2.9%, докато в Близкия Изток и Африка ще бъде около 6%.

Коментари: 0