Започна модернизирането на жп гара Бургас

Сградата ще запази класическия си облик

Започна модернизирането на жп гара Бургас
320 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

С подписването на договори за строителство и надзор започна модернизирането на железопътната гара в Бургас. Инвестицията ще е за над 8 млн. лв., съобщават от Министерството на транспорта.

В рамките на проекта ще се обнови приемната сграда, ще се извърши реставрация на фасадата, ще се вградят модерни инсталации, ще се обновят пероните и ще се осигури достъп за хората с намалена подвижност.

Предизвикателство пред изпълнението на строително-монтажните работи е, че зданието представлява архитектурен паметник. Тя е една от първите гари в България, а изграждането ѝ протича на три етапа между 1908 и 1929 г. Във функционално и естетическо отношение тя е изключително модерна за времето си и до днес е един от символите на града.

Рехабилитирането ѝ се налага тъй като вследствие на близо 100-годишната експлоатация без основни ремонти, както и на големия пътникопоток, преминаващ ежедневно през приемното здание, отделните строителни елементи на сградата са силно амортизирани. Дограмата е остаряла, от покрива прониква дъждовна вода, нарушена е хидроизолацията под коловозите и в тунела има течове по тавана и стените, което води до значителни енергийни загуби.

Обектът е част от проект за рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата, заедно  с тези на Централна гара София и приемното здание на гара Пазарджик. Финансирането се осъществява от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Транспорт“.

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“, а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществят от Обединение „РУБИКОН – ЕН АР 1“. На церемонията  по подписването присъстваха министър Данаил Папазов, кметът на община Бургас Димитър Николов, областният управител на Бургас Павел Маринов и др.Подкрепи Economic.bg