Започнаха изборите в Италия

Бившият премиер Силвио Берлускони също е в борбата за управлението на страната

64 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В Италия започнаха изборите за нов парламент. Те ще се проведат днес и утре, а хората ще могат да гласуват както за 315-членния Сенат, така и за 630-членната Палата. Избирателните секции в страната вече са отворени, предаде BBC.

В изборите ще участва и бившият премиер Силвио Берлускони. Той подаде оставка през 2011 г. и на негово място застана технократът Марио Монти.

Според анализатори обаче победата ще бъде за Левоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани. Последните социологически проучвания показаха, че Берсани печели 35% от гласовете на хората, а дясноцентристите на бившия премиер Силвио Берлускони получават около 30%.

Очаква се левоцентристите да спечелят мнозинство в долната камара, но вероятно ще трябва да сформират коалиция с центристкия блок на Монти. Сенатът обаче се избира на регионален принцип, което дава на десноцентристите по-голям шанс да контролират баланса на силите.

Според италианския изборен закон коалицията или партията, която спечели най-големия дял от гласовете, печели автоматично мнозинство от около 54% в долната камара. Сенатът се разпределя на отделна надпревара в регионите, които разполагат с различен брой места според размера.

Подкрепи Economic.bg