Започва прием на документи по схемата "Училищно мляко"

Заявките могат да се подават от 1 септември, неделя

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

През целия септември в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще се приемат заявки по европейската схема "Училищно мляко" за учебната 2013-2014 г. От съобщение на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) става ясно, че документите ще започнат да се приемат от 1 септември, неделя, а последният срок за кандидатстване е 30 септември, понеделник.

Могат да кандидатстват учебни заведения, доставчици или организации, представители на едно или повече учебни заведения. Документите се подават по местонахождение за училищата и по адресна регистрация за останалите кандидати.

Схемата цели да създаде в децата навици за консумация на мляко и млечни продукти и траен интерес към здравословното хранене. В обхвата й са включени всички предучилищни, начални и средни училища, независимо дали са държавни или частни. Максималното количество за дете е 0.25 литра мляко на ден. Млякото задължително се предоставя в опаковка за еднократно ползване. На етикета ясно трябва да е изписано неговото количество и срокът на годност.

Същото се отнася за сиренето и кашкавала, които се дават на децата. Ако се предлагат сандвичи с млечни продукти, те трябва да са опаковани поотделно и на етикета да е обозначено тяхното количество. По схемата не се подпомагат мляко и млечни продукти, използвани за приготвяне на ястия.

Помощта, която Европейската комисия отпуска чрез Разплащателната агенция, е 18.15 евро за 100 кг млечни продукти от Категория І, 16.34 евро за 100 кг млечни продукти от Категория ІІ, 54.45 евро за 100 кг за продукти от Категория III, 138.85 евро за 100 кг продукти от Категория V.

Подкрепи Economic.bg