Започват ремонти след труса от понеделник

Засега не се предвижда освобождаване на дарителските SMS от данъци, посочи Симеон Дянков

Още в понеделник могат да започнат обновителните ремонти на общинските сгради след земетресението от 5,8 по Рихтер в понеделник през нощта. Това заяви вицепремиерът и финансови министър Симеон Дянков пред бТВ. От днес сме готови да получаваме документите за претърпените поражения, посочи министърът.

Той обясни, че Кризисният щаб, ръководен от вътрешния министър Цветан Цветанов, ще заседава извънредно събота и неделя, за да могат ремонтите да започнат още идната седмица.

Първо ще започне обновяването на обществените сгради – болници, детски градини, училища. На следващ етап ще се ремонтират и частни имоти.

Министърът посочи, че няма как в близките 2-3 години дарителските SMS-и да се освободят от данъци, тъй като е нужна нотификация от ЕС.

Относно назначаването му като председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Дянков посочи, че това дo голяма степен е признание за фискалната политика на държавата.

„Това е успех на цялото правителство и на народа, който затегна коланите в последните 3 години”, каза вицепремиерът, който бе категоричен, че ще успее да съвмести новата позиция с работата му на финансов министър.

Дянков посочи още, че се очаква икономическият растеж на страната ни за тази година да е 1,4, инфлацията да е под първоначално прогнозираните 2,8, а приходите от данъци в хазната да са над планираните 15 млрд. лв.

Министърът обясни, че за първи път както Агенция „Митници”, така и Националната агенция за приходите са над прогнозите си.

Относно свързването на касовите апарати с приходната агенция, министърът посочи, че по бензиностанциите се е крил оборот доста повече от очакваното. Така например само за първите 2 месеца на година, оборотът в големите обекти се е повишил с близо 30 процента, а в малките – с около 45 на сто.

Относно намаляване на ДДС вицепремиерът посочи, че това е добра идея, но има много противници. Засега сме се фокусирали към увеличаване на заплатите и пенсиите, посочи Дянков.

Коментари: 0