Засилват мерките срещу интернет пиратството в САЩ

Потребителите ще бъдат предупреждавани в шест стъпки преди интернет връзката им да бъде ограничавана

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Американските интернет доставчици AT&T, Cablevision Systems, Time Warner Cable, Verizon Communications и Comcast засилват натиска си спрямо клиентите, които незаконно теглят филми, телевизионни предавания и музика, пише The Wall Street Journal.

За целта компаниите са създали система, при която уличените в пиратство клиенти преминават през "наказания" от шест етапа. Новата система, която ще сигнализира за нарушаване на авторските права, е близка до сигналите за измами с кредитни карти. Тя ще обучава и известява интернет потребителите, когато техният интернет достъп е използван с цел кражба на съдържание в мрежата.

Потребителите ще бъдат предупреждавани в рамките на шест стъпки. Началото се поставя с изпращане на традиционно писмо или електронна поща, като с него клиентът е информиран за наличието на сигнал срещу него. В последната шеста стъпка се достига до ограничаване на интернет връзката. 

"Нашата цел е да се промени поведението на потребителите и да привлечем вниманието им", казва Джил Лесер, началник на Центъра за информация за авторските права, който ще координира сътрудничеството.

Интернет провайдърите достигнаха до договорка за съвместния си подход още през 2011 г., като прилагането на пълната програма отне почти една година. Компаниите все пак поясняват, че техните клиенти винаги могат да подават жалба срещу сигналите им.

Според данни на браншовите съюзи в САЩ всяка година кражбата на съдържание в интернет коства на американската икономика над 373 хил. работни места и загуби от над 3 млрд. долара от федерални, щатски и местни данъци.

Подкрепи Economic.bg