Дянков: Фискалният резерв е 4.7 млрд. лв.

Както в миналото, така и сега социалистите се опитват да доведат държавата до фалит, смята финансовият министър в оставка

160 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Фискалният резерв към днешна дата е 4.7 млрд. лв. Това каза пред журналисти министърът на финансите в оставка Симеон Дянков. Той обясни, че на днешното заседание Консултативния съвет по национална сигурност ще бъде представен доклад, който показва, че финансите на държавата са стабилни.

"В сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели 83%, а на местно ниво в общините - с 21%. Общо просрочията са намалени с 66%. Това показва, че във фискалния резерв към днешна дата има 4.1 млрд. лв. плюс 600 млн. лв., които са авансови плащания, и ни ги дължи Брюксел. Така че фискалният резерв е 4.7 млрд. лв., каза Дянков.

Според него няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България. "За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа. Опитите да се дестабилизира държавата са политически настроени. Както в миналото, така и сега социалистите се опитват да доведат държавата до фалит", каза още Симеон Дянков.

Подкрепи Economic.bg