Столична община обжалва отпадането на винетките за паркиране

Според общината сегашният модел е в полза на живеещите в синя и зелена зона

3605 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Столична община ще обжалва решението на Софийския административен съд, което отмени винетките за живеещите в „синя” и „зелена” зона за паркиране в столицата, обяви председателят на общинския съвет Елен Гержиков.
 
Той предупреди, че ако и Върховният административен съд постанови същото решение, то хората с апартаменти в центъра на града ще трябва да плащат на общо основание, т.е. по два лева на час за престой в синя, и по лев за зелена зона.  

Вчера, Административният съд в София обяви за незаконосъобразно изискването гражданите, живеещи в районите със синя и зелена зона за паркиране, да получават право да паркират колите си срещу годишен винетен стикер. Съдът анулира и правомощията на Центъра за градска мобилност да слага "скоби" на автомобилите и да издава винетки. Тези решения се отнасят единствено за собствениците и наематели на апартаменти в центъра. 

До произнасянето и на Върховния административен съд по казуса ще важи сегашната система. Според нея собственици и наематели в централната част на София могат да паркират колите си в платените зони срещу винетен стикер за 150 лева за синя и 100 лева за зелена зона.

Подкрепи Economic.bg