Учени изследват възможните сценарии за края на човечеството

Изследователите са решили да анализират сценария, при който компютрите достигат и надминават човешките възможности за програмиране

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Учени от Университета в Кеймбридж създадоха списък с възможните сценарии за края на човечеството. Групата  проучваше потенциалните рискове от изчезването на човешкия вид, предава Daily Telegraph.

Като възможни причинители на апокалипсиса, в списъка са климатичните промени и ядрена война. В края на листата обаче е посочено събитие, което е най-голямото предизвикателство за въображението и интелекта на изследователите. Учените са решили да анализират сценария, при който компютрите достигат и надминават човешките възможности за програмиране.

"В момента, в който машините са способни да създадат още по-интелигентни машини, ще настъпи интелектуална експлозия", твърдят от изследователският център.

Въпреки страховете от роботи убийци, които явно владеят и научната общност, екипът ще насочи усилията си върху компютърна симулация на човешкия мозък. Учените, начело с Хенри Маркам, се опитват да установят какво точно ни прави хора, както и да разработят нови лекарства за мозъчни заболявания като Алцхаймер.

"Симулацията на човешкия мозък е ключовият инструмент при изграждането на този орган, да поставим парчетата на мястото им, следвайки правилата на биологията", обяснява Маркам.

Екипът на Маркам предрича, че техния проект ще се превърне във водещ в Европейския съюз, като очакваното финансиране е 1 млрд. евро. Това ще превърне изследването им в най-голямото научно предизвикателство в света.

 

Подкрепи Economic.bg