„Защитен пръстен” ще ни пази от Гърция

България, Румъния и Сърбия трябва да бъдат защитени, ако Атина излезе от еврозоната, смятат от ЕБВР

Своеобразен „защитен пръстен” трябва да бъде изграден около България, Румъния и Сърбия, за да се предпазят от ефектите на евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Това каза главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф, цитиран от телевизия Си Ен Би Си.

Най-голямата от трите страни – Румъния, ще устои на кризата въпреки значителното присъствие на гръцки трезори във финансовия сектор на страната, смятат представители на централни и търговски банки, участващи в годишната среща на финансовата институция в Лондон.
 
Налице са опасения, че гръцките банки, опериращи в региона, няма да са в състояние да финансират своите филиали и някои анализатори изразиха безпокойство относно тегленето на ресурси от тях.

По думите на Берлоф вече действат мерки за справяне с последиците от евентуален деливъридж - намаляване съотношението на заемния капитал към обикновения капитал, в банките, въпреки че по въпроса не се говори много.

„Все още смятаме, че има още много воля в Европа и известна надежда, че ще има решение в Гърция”, казва Ерик Берглоф.
 
Когато първата вълна от кризата удари Централна и Източна Европа през 2009 г., западните банки, опериращи в региона, и местните власти се събраха в столицата на Австрия и създадоха т. нар. Виенска инициатива, припомня телевизията. Целта на споразумението бе да противодейства на ефекта от рухването на „Леман брадърс” върху страните от Централна и Източна Европа.

Съгласно тази инициатива западните банки се ангажираха да поддържат резервите на своите източни филиали въпреки нуждата от капитали в банките майки, за да бъде предотвратено изтичане на пари от региона. Виенската инициатива постигна успех и от региона нямаше голям отлив на капитали, но поради дълговата криза в еврозоната регионът не успя да се възстанови и затова стартира инициативата Виена 2.0.

Коментари: 0