Застрашена е независимостта на комисията за потребителите

Как да сме администрация към министъра, ние сме контролен орган, казва Веселин Златев

Автор: Николай Марченко

Независимостта и контролните функции на Комисията за защита на потребителите (КЗП) са застрашени с готвените законови промени. Такива опасения изказа тази сутрин председателят на регулатора Веселин Златев.

Коментарът му идва, след като миналата седмица парламентарна икономическа комисия одобри промените, според които комисията ще се превърне в изпълнителна агенция на подчинение на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). „Промените приличат на действията по отношение на Сметната палата”, каза Веселин Златев пред БНР.

Той припомни, че КЗП осъществява контролни функции в над 11 закона, и повече от дузина подзаконови нормативни актове: „Това са в най-различни сфери на обществено-политическия живот”.

По думите му, изпълнителната агенция се превръща в администрация към определен министър: „Цитирам точно Закона за администрацията, за административно обслужване на физически и юридически лица, както и за изпълнение на дейности”.

Веселин Златев обаче поясни, че КЗП „по никакъв начин и никога” не е осъществявала административни услуги: „Ние сме независим контролен орган”. 

Коментари: 0