Завършването на Лот 3 на "Струма" се отлага

Изграждането на отсечката "Благоевград – Сандански” става с приоритет за следващия програмен период на ОП "Транспорт"

Изграждането на Лот 3, която е най-дългата отсечка от магистрала "Струма" става приоритет на Оперативната програма "Транспорт". Министерският съвет даде мандат на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова официално да потвърди ангажираността на страната ни с успешното завършване на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма” и намерението изграждането на Лот 3 от проекта да бъде включено като първи приоритет в пътния сектор на ОП "Транспорт", съобщиха от МС.

От правителствената пресслужба припомнят, че поради по-голямата си сложност на тази част от магистралата и факта, че тя включва и проблематичното за преминаване Кресненско дефиле, проектът няма да може да свърши в първоначално договореният срок, т.е. до 2015 г. Затова в новия формуляр за кандидатстване е планирано участъкът да бъде изграден през следващия програмен период 2014-2020 г.


Към момента са подписани договори и се реализира строителството на Лот 1 „Долна Диканя – Дупница” и Лот 4 „Сандански – Кулата”, а за Лот 2 „Дупница – Благоевград” е проведена процедура за възлагане на проектиране и строителство.


"Потвърждаването на ангажимента на българското правителство за завършване на автомагистрала „Струма” през следващия програмен период на ОП „Транспорт” е необходимо условие за одобряване на финансирането за проекта, чието изграждане е от изключително важно национално, стопанско и икономическо значение", се казва още в съобщението на Министерски съвет.

Коментари: 0