Здравната реформа на Обама прати в оставка ресорния министър

Министърът на здравеопазването Кейтлин Сибелиъс реши да напусне заради провала на Obamacare

Автор: Николай Марченко

Министърът на здравеопазването на САЩ Кейтлин Сибелиъс подаде оставка, заради провала на здравната реформа Obamacare, информират американските медии.

Според вестник The New York Times домакинът на Белия дом вече е приел оставката на Сибелиъс. Днес той ще представи новата кандидатура на този пост – тази на Силвия Метюз Бервъл, която в момента ръководи административно-бюджетното управление към президента.

65-годишната Сибелиъс сама е предложила оставката си. Президентът не се поддаваше на натиска да бъде уволнена, след като интернет сайтовете за регистрация на пациенти имаха нередности.

Представител на Белия дом призна, че подобно решение от страна на министъра не е нещо неочаквано. Още през март Сибелисъс проведе редица срещи с Барак Обама относно бъдещето. „Беше ясно, според нея е крайно време да се предаде мисията й на някой друг”, заяви пред журналисти ръководителят на апарата на Белия дом Денис Макдоноу.

За оставката на Сибелиъс не са знаели и съратниците на президента от Демократическата партия в Сената на САЩ, като един от тях призна, че напускането на министъра ги „завари неподговтени”, допълва изданието Politico.

 

Коментари: 0