"Зелената" енергия носи 222 млн. лв. загуба за ЕВН

Електроразпределителното дружество вече е внесло в ДКЕВР своите ценови предложения за следващия ценови период "юли 2013 г. - юни 2014 г.

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Дружествата от групата на "ЕВН България" внесоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) своите ценови предложения за следващия ценови период "юли 2013 г. - юни 2014 г.", съобщиха от компанията. В предложенията двете дружества - "ЕВН България Електроснабдяване" и "ЕВН България Електроразпределение" посочват параметрите на тези услуги и цени, които се заплащат към тях, без да са ясни останалите компоненти, които формират крайните цени на електроенергията.

"Посочените параметри са съобразени само с необходимите приходи за дейността на дружествата, тъй като все още ДКЕВР не е издала указания и нова „Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия". В момента, когато ДКЕВР предостави необходимите нови наредба и указания, дружествата ще могат да предложат стойности на своите ценови предложения, отговарящи на посочените документи", се казва в съобщението.

За периода от юли 2012 г. до февруари 2013 г., приспадайки платените от "Национална електрическа компания" (НЕК) ЕАД суми за периода, "ЕВН България Електроснабдяване" регистрира некомпенсирани средства от НЕК в размер на близо 125 млн. лева. Тези средства са натрупани вследствие на задължението на "ЕВН България Електроснабдяване" за задължително изкупуване на енергия от ВЕИ, на енергия от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия в резултат на променения компенсаторен механизъм, по който става това изкупуване. До 30.06.2013 г. общият размер на задължението ще надхвърли 222 млн. лева.

"ЕВН България" вярва, че ДКЕВР ще успее да намери решение за коригиране на съществуващия компенсаторен механизъм и за преодоляване на съществуващия сериозен дисбаланс в енергийния сектор", пише още в съобщението.

EVN България внесе в ДКЕВР своите ценови предложения за следващия ценови период юли 2013 г. - юни 2014 г., съобщиха от дружеството.

Подкрепи Economic.bg