Зеленчукопроизводителите глобени заради протестите

Въпреки глобите, производителите ще протестират и утре на международен път Е79

Автор: Божидара Иванова

Актове за нарушаване на обществения ред са получили част от зеленчукопроизводителите в Санданския край след вчерашните протести. Близо 100 души от протестиращите блокираха Е79 вчера, като седяха на пътя за около 10 минути. Органите на реда се намесиха и отстраниха принудително всеки седящ. Част от протестиращите са получили глоби днес.

Въпреки наложените санкции, мирна демонстрация имаше и днес. Производителите отново блокираха пътя около 12.30 до 13.30 часа. Те са категорични, че няма да спрат да изразяват недоволството си мирно, въпреки че „напрежението и нервите на земеделците не издържат повече“.

"Хората бяха подготвили остарели машини, с които се мелят домати за направата на доматено пюре. Целта ни бе да покажем на Европа, че парите, които отпускат за развитието на българското село, не достигат до нас. Няма фабрики, в които да преработваме доматите, трябва да ги мелим, както са го правили преди 100 години", казва един от протестиращите пред "Фокус".

Зеленчукопроизводителите недоволстват срещу ниските изкупни цени на продукцията им, които са резултат от големия внос на плодове и зеленчуци от други държави. Те настояват за приемане на спешни мерки срещу големите монополи.

Коментари: 0