Земеделци чакат слаба реколта

Разходите за производството са нараснали два пъти и половина спрямо 2007 година

По-ниски добиви и по-високи разходи на декар предвиждат стопаните тази година. Това стана ясно на пресконференция на Националната асоциация на зърнопроизводителите днес.

Липсата на дългосрочна правителствена стратегия за развитие на земеделието и незалагането на буфери за преодоляване на климатичните и пазарните катаклизми са основна причина за високата себестойност на земеделската продукция и намалената конкурентоспособност на отрасъла в условията на общ европейски пазар.

Зърнопроизводителите отбелязаха, че при исторически най-високи цени на горивата, торовете, препаратите и земеделската техника, производствените разходи са нараснали два пъти и половина, отнесени към 2007г.

„Няма законодателна инициатива, която да уреди начина, по който фермерите да ползват одобрената от Европейската Комисия държавна помощ за намалена ставка на акциза за горива, използвани за земеделски нужди. Не искам да гадая къде е проблемът и какво се случва, но е факт, че почти три години настояваме за намален акциз на горивата в земеделието, както е във всички останали страни членки на ЕС, а резултат няма, въпреки дадените обещания”, коментира Ангел Вукодинов.

Според актуални данни, изнесени от НАЗ, сухата есен на 2011 г., наводненията в края на зимата и градушките през пролетта на 2012 г., намалиха потенциала на засетите площи. Най-пострадали от климатичните аномалии са рапица, ечемик и пшеница. Валежите през второто десетдневие на месец май само частично подобриха състоянието.

В тази връзка НАЗ продължава да настоява за дългосрочна национална стратегия за поливно земеделие. Прогнозите за глобално затопляне и трайно засушаване в нашия географски регион поставят под съмнение бъдещето на българското земеделие без изградена система за напояване.

Относно нашумялата напоследък тема за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърнени култури, НАЗ заявява, че желанието на правителството да гарантира бюджетните постъпления не трябва да става за сметка на оборотните средства, които обслужват земеделския сектор.

 Въвеждането на обратното начисляване на ДДС ще подтикне голяма част от зърнопроизводителите да навлязат в сивия сектор, предупреди Наталия Тодорова, изпълнителен директор на НАЗ.

През април МС прие искане за частична отмяна за разпоредбите за ДДС, като е изпратено искане до ЕК за въвеждане на т. нар. механизъм за обратно начисляване на ДДС, припомни Тодорова.

Зърнопроизводителите ще продават своята продукция без ДДС, като суровините са закупени с ДДС. Земеделците ще трябва да чакат средствата от данъка да им бъдат изплатени в по-късен период. Така те ще бъдат дискриминирани като търговски субекти, техните оборотни средства ще бъдат задържани, коментира Тодорова.

От нашия земеделски труд пряко или косвено се възползват 7 млн. българи, защото резултатите, които ние имаме рефлектират на цялото общество, заяви Ангел Вукодинов.

Според неговата информация през периода 2007-2010 г. нивата на рентата и субсидиите са почти изравнени, но през 2011 г. нивото на рентата превъзхожда това на субсидиите от ЕС. От 1 млрд. лв средства от еврофондовете, 800 млн. отиват в зърнопроизводството, останалите 200 млн. са за целия сектор "Земеделие", поясни Вукодинов.

Коментари: 0