Зърнопроизводителите ще получат 1.118 млрд. лв. субсидии

Националните доплащания ще са около 60 млн. лв.

Автор: Силвия Георгиева

До 31 януари 2014 г. зърнопроизводителите в България ще получат европейски субсидии на обща стойност 1.118 млрд. лв. Договорката за това е постигната по време на среща на ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и правителството.

Министърът на земеделието Димитър Греков обясни пред журналисти, че всички европейски и национални доплащания за зърнопроизводителите ще бъдат извършени до 31 януари 2014 г., предаде Фокус. Националните доплащания ще са по 2 лв. на декар, което означава, че трябва да се заделят общо около 60 млн. лв.

"Това е отстъпка от наша страна, но е в полза на земеделските производители", заяви Греков. Той посочи, че днес е било поставено началото на правила за изплащане на субсидиите.

Под споразумението с правителството стоят подписите на министъра на земеделието Димитър Греков, зам.-министъра на финансите Людмила Петкова и председателя на НАЗ Ангел Вукодинов.

Досега европейските субсидии се изплащаха в периода декември - юни. "С оглед на възможностите на бюджета, тези 200 млн. лв., които се предлагаха за декември, са под 20% от целия пакет плащания. Смятаме, че няма да имат осезаем ефект върху земеделската дейност и земеделските производители. Затова предпочетохме да се плати максимално възможният размер през януари. Тогава ще се набляга на новата дейност, която започва да кипи през февруари, март", коментира Вукодинов.

"Очаквахме по-съществен процент, но разбирайки параметрите на бюджета, предпочетохме да се договорим за януари. Европейските средства се връщат в 45-дневен срок от европейския бюджет и по този начин няма да има преминаване от едната в другата година", каза още той.

Коментари: 0