Африкански лидери призовават ЕС да спре търговията със слонова кост

В края на 2017 г. най-големият вносител на слонова кост - Китай - официално забрани търговията ѝ

Африкански лидери призовават ЕС да спре търговията със слонова кост

Снимка: Pixabay

32-ма африкански лидери подписаха петиция, с която призовават Европейския съюз – най-големият износител на слонова кост в света – да спре този процъфтяващ бизнес. ЕС е следваща цел на африканските лидери, които се борят да спрат търгуването със слонова кост, което има силно негативен ефект върху популациите от слонове в Африка, пише Quartz.

Застъпниците за спирането на тази търговия предполагат, че, въпреки законността на продажбата на слонова кост в рамките на ЕС, практиката би могла да води до все по-голямо бракониерство.

„Европа се превърна както в дестинация, така и в транзитен център за незаконна слонова кост“, коментира Бърт Уандър, директор на глобалната застъпническа група Avaaz.

Миналата година движението за ограничаване на търговията със слонова кост постигна известен успех, особено в Азия, където търсенето ѝ от векове е високо. Китай, най-големият вносител на слонова кост в света, официално забрани търгуването с нея през декември 2017 г. Месец по-късно Хонконг направи същото.

И двете решения бяха от ключово значение за бъдещето на популациите слонове в Африка, тъй като само търговията с Китай водеше до смъртта на около 30 хил. слонове на континента на година. Като цяло слоновете в Африка са намалели значително: преброяване на слоновете през 2016 г. показа, че популацията им е намаляла до малко над 350 хил. Това е рязък спад в сравнение с 1979 г., когато те са били 1.3 млн.

Коментари: 0