Агенцията за ядрено регулиране чака НЕК за лиценза на АЕЦ „Белене“

Лицензът би спомогнал при преговорите с потенциалните инвеститори

Агенцията за ядрено регулиране чака НЕК за лиценза на АЕЦ „Белене“

Снимка: Economic.bg

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Национална електрическа компания (НЕК) все още не е изпратила необходимия доклад относно параметрите за проекта АЕЦ „Белене“, за да може Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да издаде лиценз за изграждането. Това стана ясно по време на пресконференция на агенцията за дейността ѝ през 2019 г.

„За да одобрим каквото и да било, трябва да дойде материал от НЕК, с който доказва, че проектът, който е постъпил при нас през 2008 г., съответства с тези изменения, които са постъпили в нормативната уредба през 2012 г. Такъв материал все още няма“, каза председателят на АЯР, Лъчезар Костов.

"До момента НЕК само е попитала какво трябва да направи, за да бъде одобрен проектът и ние им отговорихме", обясниха експертите от агенцията.

Това обаче не кореспондира с обещанията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която на 1 октомври 2019 г. ясно заяви, че до края на годината, или най-късно в началото на следващата, АЯР трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия. Етапът за издаване на лиценз за проекта е важен при преговорите с потенциалните инвеститори, тъй като намалява риска и вдига цената за бъдещата електроцентрала. Така, въпреки заявленията от министъра, очевидно НЕК все още се бави с процедурата.

„НЕК е поискала да бъде подновена процедурата по одобряване и какво трябва да направи“, обясни Костов. От думите му стана ясно, че държавната компания не е предприела действия по това. Трябва да бъдат внесени уточнения по междинния отчет за анализ на безопасността, допълниха експертите.

Те са запознати с измененията и проекта и коментират, че няма да има проблем с издаването на лиценз стига да разполагат с необходимата документация. След като постъпят тези документи от НЕК, то на АЯР ще са нужни няколко месеца за издаването на другите разрешителни, уточниха експертите пред Economic.bg.

Те обясниха, че с избора на стратегически инвеститор може да се наложат промени и ако те имат отношение към безопасността лицензиантът е длъжен да ни информира. „Ако има нова турбина ще видим как тя се вписва в проекта, ако преценим, че тя може да бъде сменена ще издадем разрешение“, обясни той.

Коментари: 0