„Агрион Финанс”: търсенето на земеделски кредити расте

Компанията финансира фермери от цялата страна

„Агрион Финанс”: търсенето на земеделски кредити расте
3947 ~ 2 мин. четене
Автор: Агрион Финанс

Земеделският бранш търси по-бързи алтернативи за финансиране на своите бизнес проекти. Като цяло фермерите са оптимисти за своето развитие, но признават, че имат нужда от допълнителни средства. Това стана ясно по време на Петата национална среща на земеделските производители, която се провежда между 8-и и 10-и февруари в Златни пясъци. 

За последното тримесечие на 2016 г. спрямо юли-септември търсенето на земеделски кредити се е удвоило. Сделките покриват почти всички земеделски общини в страната, посочиха от компанията за кредити и лизинг за фермери „Агрион Финанс”, които представяха своите финансови продукти по време на форума. Дружеството бе регистрирано в БНБ през миналата година и предлага кредитни продукти изцяло насочени към земеделския бранш. 

Предоставеното финансиране е в широк спектър – от клиенти с кредити за 10 000 лв. до такива, получили 2,5 млн. лв., сочат данните на „Агрион Финанс”. Експертите отчитат, че вече имат клиенти с изцяло погасени краткосрочни кредити, както и такива с редовно обслужван първи и активен втори кредитен продукт. Много от фермерите ползват паралелно и банкови заеми. 100% от клиентите на дружеството са редовни при обслужване на задълженията си.

Данните на компанията за пазара показват, че най-търсени в момента са кредитите, свързани с покупката на още земя. Един от вариантите е лизинг. „Агрион Финанс” отпуска финансиране, което може да покрие до 100% от оценката на земята, което се случва за първи път на пазара – т.е. клиентът директно да започне да си погасява вноските без да влага пари като самоучастие. 


Фермерите търсят бърза и опростена процедура за кандидатстване. Периодът за отпускане на кредит през банка е около 2 месеца, докато през специализирано дружество – може да отнеме само няколко дни. Добри лихвени нива през голяма институция обикновено се договарят от големите в агробизнеса, по-малките често нямат нужните активи или кредитна история, за да се възползват от преференциалните условия. Затова и интересът към алтернативни дружества като „Агрион Финанс” се увеличава. 

Подкрепи Economic.bg