България е загубила 13 млрд. евро заради изтичането на кадри

Работодателската организация подчерта в Брюксел, че страната от 1992 г. страната ни е загубила 13 млрд. евро, инвестирани в образование

България е загубила 13 млрд. евро заради изтичането на кадри
5036 ~ 2 мин. четене

Липсата на човешки ресурси и несъответствието между търсените и предлаганите умения е най-сериозното предизвикателство пред работодателите в Европа. Това е причина Европа да търпи ежегодни загуби, равни на 2% от БВП и за постоянно намаляване на конкурентоспособността на европейския бизнес.

Това каза главният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова по време на днешната конференция на високо равнище за бъдещето на труда в Брюксел. Тя взе участие в срещата в качеството на действащ председател на Европейския център на предприятията, предлагащи публични услуги.

Ангелова призова за спешни мерки за справяне с изтичането на таланти, като подчерта, че от 1992 г. до сега трудовия пазар в България са напуснали над 800 хил. млади хора, а страната е претърпяла над 13 млрд. евро само преки загуби от вложените в тяхното образование средства.

Представителят на АИКБ подчерта още, че българските работодатели активно работят и предлагат стратегии за преодоляване на тази ситуация и посочи важното значение на съвместните действия на социалните партньори, подкрепени от Европейския социален фонд. Призова и за политики и мерки за справяне с недостига на работна сила в европейски мащаб чрез насочването на младите хора към образование и квалификация в сферата на точните науки, математиката, инженерството, цифровите технологии и превръщането на професионалното образование и обучение в най-предпочитана възможност за избор.  

Конференцията бе организирана от Европейската комисия и в нея участие взе председателя Жан-Клод Юнкер, българският социален министър Бисер Петков, колегите му от Ирландия, Испания, Франция, Хърватска, Швеция, комисарите Валдис Домбровскис и Мариан Тейсен и социални партньори.

Петков подчерта важността на прилагането на политики за активиране и подобряване на пригодността за заетост на дългосрочно безработните и обезкуражени лица, с цел мобилизиране на трудовия ресурс в България.

Коментари: 0