Airbus съкращава 15 000 служители заради кризата

Загубите на работни места ще засегнат най-силно Франция и Германия

Airbus съкращава 15 000 служители заради кризата

Снимка: БТА

Аерокосмическият гигант Airbus обяви, че планира да съкрати 15 000 работни места заради ефектите на коронавирусната криза. Решението ще бъде договаряно със синдикатите, които се противопоставят на идеята за съкращения, съобщава би Би Си. 

Компанията заяви в изявление, че отчита над 40% спад в активността си в търговския самолетен бизнес през последните месеци и очаква, че възстановяването ще бъде бавно.

„Airbus е благодарен за правителствената подкрепа, която даде възможност на компанията да ограничи тези необходими мерки за адаптиране“, се казва в съобщението. „Въпреки това въздушното движение не се очаква да се възстанови до нивата отпреди коронавируса преди 2023 г. и евентуално към 2025 г. Airbus сега трябва да предприеме допълнителни мерки за отразяване на прогнозите за индустрията след Covid-19“, се казва в изявлението.

Airbus е в основата на европейската авиационна индустрия. Базирана във Франция, но с производствени мощности в Германия, Испания и Обединеното кралство, компанията има 134 000 служители по целия свят и се конкурира с Boeing за доставка на самолети на авиокомпаниите.

Загубите на работни места ще засегнат най-силно Франция и Германия, като във всяка от тези държави ще бъдат елиминирани около 5000 позиции. Обединеното кралство ще загуби 1700 работни места, Испания - 900, а останалата част ще бъде съкратена в други обекти по света.

Британският профсъюз Unite заяви, че съобщението на Airbus е "поредният акт на индустриален вандализъм" срещу космическия сектор във Великобритания. 

Фирмата очаква да извърши съкращенията до лятото на 2021 г., но се надява по-голямата част от тях да бъдат доброволни или чрез предсрочно пенсиониране на персонала.

Пандемията от Covid-19 засегна най-сериозно авиационния сектор, като през април глобалният въздушен трафик намаля с над 90%.

Airbus досега избегна правителствена спасителна помощ, но трябва да пести пари. Компанията е "изгорила" 8 милиарда евро (9 милиарда долара) в брой през първото тримесечие, включително 3,6 милиарда (4 милиарда долара) наказания, свързани с разследвания за корупция във Великобритания, Франция и САЩ. Нетната загуба е 481 милиона евро (518 милиона долара).

Много от авиокомпаниите, които купуват самолети на Airbus, пострадаха лошо от пандемията и е възможно да не успеят да поемат поръчаните самолети заради слабото все още възстановяване на въздушния трафик, коментира CNN.
Коментари: 0