В кой регион се появяват най-много нови милиардери

88% от милиардерите в света са мъже при средна възраст от 66 години

В кой регион се появяват най-много нови милиардери

Снимка: Unsplash

2183 ~ 2 мин. четене
Миналата година в Азия са се появили повече нови милиардери, отколкото в който и да е друг регион на света, според доклада на Wealth-X Billionaire Census 2020.

През 2019 г. общият брой на милиардерите в Азия нараства с 12%, достигайки 758 индивида, спрямо 677 година по-рано. Кумулативното им богатство нараства с 11% до 2.4 трлн. долара.

Като цяло Азия потвърждава позицията си на региона с третия най-голям брой милиардери в световен мащаб, като представлява 26.8%. Тя остава зад глобалния лидер Европа, която има 847 милиардера (30%), и Северна Америка, в която живеят 834 милиардера (29.5%) и имат най-голямото общо богатство от 3.5 трлн. долара.

Докладът, базиран на данните на Wealth-X, събрани преди пандемията от коронавирус, приписва скока на богатите хора в Азия на възстановяването на фондовите пазари след 2018 г., облекчен от търговското напрежение между САЩ и Китай. В Азия Шанхайският композитен индекс приключи 2019 г. с 22% нагоре, а японският индекс Nikkei натрупа 18%.

„Това отразява стабилните печалби от собствен капитал, въпреки омекотяването на икономическия растеж на фона на смущения в регионалната търговия от напрежението между САЩ и Китай; обезценяване на валутата спрямо щатския долар и спад в световния цикъл на потребителска електроника “, заяви Мая Имберг, старши директор на анализите в Wealth-X, пред CNBC Make It.

Китай води в региона

По-голямата част от растежа на милиардерите в Азия се случи в Китай. Днес в страната има 342-ма милиардери - с 20% повече от предходната година. Китай също се нарежда като страната с втория най-голям брой милиардери в света след САЩ.

Индия се очерта с втория по големина брой милиардери в Азия и осмата по големина група в световен мащаб, след като регистрира годишен ръст от 6%, достигайки общо 87 души.

Сингапур се класира на трето място в региона и на 15-о място като цяло, като броят на милиардерите нараства с 15% и достига 45 души.

Хонконг е градът с най-много милиардери в Азия, с 96-ма души. Челната позиция идва въпреки трудната година за полуавтономния регион, който остава подложен на политически и икономически смущения.

Пекин се класира на второ място с 57 милиардера, следван от Сингапур (45), Шенжен (39), Мумбай (38), Ханджоу (32) и Токио (15).

По отношение на демографията на милиардерите в световен мащаб, огромното мнозинство са мъже (88%) при средна възраст от 66 години. Само 12% са жени, а по-малко от 10% са на възраст под 50 години. Повече от половината (58%) са т.нар. "селф мейд", т.е. те не са наследили богатството си, а сами са го създали.

Огромната част от богатството се генерира от банковата и финансовата промишленост и индустрията за недвижими имоти - въпреки че докладът отбелязва бързия растеж на богатството в технологичната индустрия.
Подкрепи Economic.bg