„Айвар туризъм“, или защо сърбите пътуват до Гърция, за да направят зимнина
В сферите на глобалния туризъм винаги има място за странни разкази и изненадващи тенденции
В сферите на глобалния туризъм винаги има място за странни разкази и изненадващи тенденции. Една уникално интригуваща история се появи от спокойните брегове и оживените градове на Гърция, където сръбските туристи са си спечелили забавния и донякъде объркващ етикет "paradajz turisti" или "доматени туристи". Историята им разказва Tasteatlas.
Слънцето, плажовете и айварът
„Айвар туристи“ е може би по-подходящ термин за тези сръбски пътешественици, изследващи целунатите от слънцето брегове на Гърция. Разкрито през призмата на местни новинарски източници, се отбелязва, че сърбите се стичат в Гърция, особено в началото и края на туристическия сезон, привлечени от достъпни туристически аранжименти. Не просто се задоволяват с бягство и релаксация, те се впускат в различно начинание: приготвяне на „зимница“ или зимнина, особено айвар, любима подправка на основата на червен пипер от тяхната родина, във ваканционните си апартаменти.
Необичайната тенденция влезе в светлината на прожекторите, когато шофьорите на автобуси започват да се оплакват от изключително тежкия багаж, който сръбските туристи мъкнат от Гърция. Някои носят по четири куфара, натоварени не със сувенири, а с бурканчета прясно приготвен айвар. Такива тежести дори доведоха до случаи, в които автобусите трябваше да сменят гуми поради огромното тегло на обратното пътуване.
Стратегически солени спестявания
Но какво задвижва тази особена дейност? Интересна комбинация за спестяване на сметки за ток вкъщи и лесна наличност на евтини македонски чушки в Северна Македония и Гърция. Тези туристи използват електричеството на наетите от тях гръцки апартаменти, за да приготвят айвар, като по този начин пестят собствените си средства.
Агент на една сръбска туристическа агенция хвърля светлина върху факта, че не става въпрос само за спестяване на електроенергия, но и за използване на възможността и наличието на пресни продукти по време на почивка. Както се разказва пред сръбски портали, „автобусът спира по пътя в Лесковац, купуват чушки в торби. И после използват ваканцията да пекат чушки – не на плажа, а в апартаментите в Гърция.“
Агенциите, управляващи апартаменти под наем, се оказаха сред хаотична ситуация, откривайки бъркотия в помещенията, след като сърбите напуснаха, след „сеансите“ им за правене на айвар. Това ги е накарало да въведат драконовски правила, като обявяват приготвянето на айвар в апартаментите за строго забранено заради безредиците и неприятните миризми, от които горчиво се оплакват следващите гости.
Тази необичайна практика не се ограничава само до приготвянето на айвар. На път за любимите си места за почивка, минавайки през Северна Македония, сърбите с охота купуваха торби, пълни с домати, плодове и чушки. Използвайки удобствата на гръцките апартаменти, те се занимават с приготвяне на различни консерви, като сладко от кайсии или печене на пресни чушки.
Ще продължи ли тази практика и тази година? Ще видим. Но е напълно възможно някои от домашните буркани с айвар в Сърбия да имат надпис „Произведено в Гърция“.