Академици ще помагат на Twitter да подобри „здравето“ си

Микроблогинг платформата иска да се прочисти от лошите навици

Академици ще помагат на Twitter да подобри „здравето“ си
Twitter прави поредна крачка в опит да изчисти платформата си от лоши навици. За тази цел компанията ще търси помощ от академичните среди, съобщава Fortune и уточнява, че идеята е да се направи обстоен анализ на потребителското поведение. 

Години наред Twitter позволява на хора да публикуват обидни съобщения чрез нейната услуга, с което ѝ навлече остри критики, че не взема достатъчно мерки срещу предотвратяването на онлайн тормоза. 

Новината за партньорство с изследователи е част от амбицията на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси да създаде набор от различни измерители, чрез които компанията да може да определя „здравето“ на дискусиите в платформата. 

Дебатите по темата зачестиха миналата година, когато наяве започнаха да излизат различни разкрития за влошаване на онлайн средата и наводняването ѝ с реч на омраза и пропаганда, включително от страна на руски тролове по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Реномето на компании като Twitter, Facebook и YouTube гръмко се сгромоляса, а общественото доверие в тях се понижи. 

Сега група изследователи, водени от д-р Ребека Тромбъл, асистент по политически науки в университета в Лайдън, ще опитат да помогнат на Twitter да изучи как хората, използващи нейната микроблогинг услуга, как формират общности, центрирани около политически теми. Анализът цели да разбере дали хората разчитат само на информация, кореспондираща с личните им разбирания. 

По-ранни изследвания алармират именно за такава тенденция, почиваща на логиката, че хората дискутират теми единствено със свои съмишленици, изповядващи сходни философии. Това, смятат учените, може да увеличи враждебността и да насърчи възмущението към онези, които демонстрират инакомислие. 

„В контекста на растящата политическа поляризация, разпространението на дезинформация и увеличаването нетолерантността е ясно, че ако искаме ефективно да оценим и разгледаме някои от най-трудните предизвикателства, които възникват в социалните медии, академичните изследователи и технологичните компании, ще трябва да работят заедно много по-отблизо“, каза Тромбъл в изявление.

Освен нейния екип, с Twitter ще работят и учени от университетите в Оксфорд и Амстердам, за да се установи как „излагането на различни гледни точки може да намали предразсъдъците и дискриминацията“. Изследователите вярват, че разнообразието на мнения помага за намаляване на обидите и заплахите. 

Експерти подчертават, че привличането на академични групи към проблемите на потребителското поведение е „много амбициозна задача“. От Twitter не казват колко време ще продължи съвместната им работа, нито под каква форма е сътрудничеството им и дали на изследователите ще бъде платено. 
Коментари: 0