Технологичните акции потънаха с двуцифрени проценти

Цените на петрола продължават да се покачват, след новината за ваксината на Pfizer

Технологичните акции потънаха с двуцифрени проценти

Снимка: Pixabay

576 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Dow Jones се повиши във вторник, добавяйки към печалбите от предходната сесия. Движението на капитал от акции, които биха спечелили от по-продължителни мерки за справяне с коронавируса, към акции, тясно свързани с икономическото възстановяване, продължи.

Индустриалната средна скочи с 260 пункта, или 0.9%, и приключи деня на ниво от 29 420 пункта. S&P 500 и NASDAQ се понижиха през изминалата сесия, след като цените на големи технологични гиганти се отдръпнаха. S&P 500 се понижи с 0.1% до ниво от 3 545, докато NASDAQ се плъзна с 1.4% до 11 553.

Движението в понеделник даде своето начало от публикуваните позитивни резултати на ваксината създадена от компанията Pfizer, която надмина очакванията за справяне с вируса. Акциите на Amazon се понижиха с около 4%, докато Zoom падна с почти 10%. Акциите на Amazon също бяха под натиск от Европейския съюз. ЕС обвини компанията във вторник в увреждане на конкурентната способност на търговците на дребно, като използва своя огромен размер, мощ и голяма база данни, за да спечели несправедливо предимство пред по-малките търговци, които използват онлайн платформата.

Цените на петрола се повишиха през изминалата сесия, след като надеждите, че ваксината срещу COVID-19 е почти готова. Нарастващият брой на нови случаи и поставянето на национални мерки за справяне с пандемията в множество страни не успяха да натежат върху цената на суровината. Междувременно, златото направи корекция на огромния спад в понеделник.

Акценти днес

Кристин Лагард

Акцентът за деня ще падне върху речта на председателят на Европейската централна банка, Кристин Лагард. Като ръководител на ЕЦБ, която определя лихвените проценти, тя има голямо влияние върху стойността на еврото. Инвеститорите наблюдават внимателни нейните изказвания, тъй като често могат да бъдат уловени фини намеци относно бъдещата парична политика на централната банка.

Инструмент на фокус

Alibaba Group Holding Ltd

Китайският гигант не успя да се задържи над психологическото ниво от 300 USD. През последните няколко дни забелязахме рязък спад в цената, който може да бъде свързан с откриването на лек срещу пандемията. Цената достигна силно ниво на подкрепа образувано от предходни върхове и дъна и 100 периодната пълзяща средна, където имаме възможност за навлизане в дълга позиция с добро взаимоотношение риск/печалба.

USD/JPY

Валутната двойка се намира в низходящ тренд от края на март. Рязкото поскъпване на американската валута в понеделник, след като много от инвеститорите предпочетоха по-рискови активи като акциите, изпрати цената до низходящата тренд линия.

US Crude December

Договорите за разлика върху най-близкия фючърсен контракт на WTI се повишиха рязко, след публикуването на резултатите от изследването направено от Pfizer за потенциалната ваксина за справяне с COVID-19. Цената достигна нивото от 41.5 USD, което многократно се явява като ниво на съпротива за черното злато. Ако тенденцията продължи, очакваме да видим пробив на поставената хоризонтална линия и след това лека корекция до нея, което ще затвърди възходящото движение.

US 500

Индексът успя да постави по-висок връх, което технически е знак за продължение на възходящото движение. Въпреки това, нагласите ни в краткосрочен план са бичи, след като цената не успя да се задържи над поставения връх в началото на септември и постепенното сближаване на пълзящите средни на MACD.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html 

Подкрепи Economic.bg