Активите на японската централна банка надвишават БВП на страната

Активите на Bank of Japan от 553,6 трилиона йени са 5 пъти повече от стойността на най-скъпата компания в света Apple

Активите на японската централна банка надвишават БВП на страната
Японската централна банка е първата сред банките на страните от Г7, чиито активи превишават националния брутен вътрешен продукт, предаде Ройтерс. Това става след половин десетилетие на разходи, предназначени да ускорят слабия растеж на цените. 

Активите на Bank of Japan от 553,6 трилиона йени (4,87 трилиона долара) са пет пъти повече от стойността на най-скъпата компания в света Apple и 25 пъти над пазарната капитализация на най-скъпата японска компaния Toyota motor.

Активите надвишават и общия брутен вътрешен продукт на пет страни с нововъзникващи пазарни икономики - Турция, Аржентина, Южна Африка, Индия и Индонезия. Публикуваните днес данни на централната банка на Япония показват колко активи тя е натрупала за 5 години и поливана на прилагане на така наречената политика за "количествено и качествено" облекчаване. 

Японската централна банка е втората в света след Швейцарската национална банка и първата сред банките на страните от Г7, която притежава активи, превишаващия националната икономика, която тя се опитва да стимулира.

Номиналният брутен вътрешен продукт за периода април-юни, за който има налични данни, е 552,8207 трилиона йени. Очаква се при отчитането за периода юли-септември в сряда да има спад заради природните бедствия.

Някои анализатори приписват активизирането на икономиката след десетилетия на дефлационен натиск на уникалната политика на Банк ъв Джапан. Тя обаче няма голям успех в опита си да постигне инфлация от 2 процента и да съживи вътрешното търсене и растежа.
Коментари: 0