Акциите на Nokia с невиждан от 30 години срив

Въпреки че финансовият доклад на компанията за третото тримесечие отговаря на очакванията на анализаторите

Акциите на Nokia с невиждан от 30 години срив

Снимка: MaxPixel

Акциите на Nokia Oyj днес поевтиняха с 24% до 3.61 евро за брой при отварянето на борсата в Хелзинки, след което последва лека корекция нагоре, но към 13 ч. цената продължи да се движи с над 20% от нивото на затваряне в сряда. Според Bloomberg това е най-големият дневен спад, регистриран от 1991 г. насам. А причината за днешния срив е фактът, че финландският технологичен производител понижи прогнозите си за финансовите резултати през тази и следващата година.

Също така финландската компания обяви, че замразява изплащането на дивиденти, а вместо това планира да увеличи инвестициите си в разработването на 5G оборудването си с цел справяне с конкуренцията в тази бързоразвища се област.

„Интензивността на конкуренцията се е повишила в някои области, тъй като някои конкуренти се стремят да завземат дял в най-ранния етап от въвеждането на 5G“, гласи изявлението на Nokia, цитирано от Reuters, по повод финансовите ѝ резултати за третото тримесечие, които все пак са покрили очакванията на анализаторите.

Nokia, която заедно с шведската Ericsson и китайската Huawei доставя по-голямата част от 5G оборудването на телекомуникационните оператори по света, което ще е от ключово значение в бъдеще, понижи по-ранните си амбиции за разширяване на пазарния си дял през 2019 и 2020 г. Сега финландската компания прогнозира ръстът на продажбите ѝ да е в съответствие със средния растеж на пазара, без сделките ѝ да надскочат особено тези на конкурентите ѝ.

„Докладът беше голямо разочарование. Прогнозата бе понижена изцяло, отразявайки продължаващите затруднения за компанията, докато започва да настъпва новият цикъл на мрежовия пазар“, коментира анализаторът Микаел Раутанен от компанията Inderes.

5G мрежите са в центъра на разгарящата се технологична търговска война между САЩ и Китай, тъй като се очаква въпросните мрежи да изпълняват критично важни функции в областта на автономните превозни средства, „умните“ електропреносни мрежи и комуникациите на военните. Според някои анализаторите скандинавските компании могат да извлекат ползи от трудностите, които Huawei изпитва заради санкциите на Вашингтон, където подозират, че оборудването на китайската компания би могло да бъде използвано за шпионаж от страна на Пекин.
Коментари: 0