Акциите на ZTE потънаха с още 24%

За една седмица китайската компания се е обезценила с над 60%

Акциите на ZTE потънаха с още 24%
Акциите на китайската технологична компания ZTE се сринаха с още 24%, след като американските законодатели направиха стъпка в посока запазване на забраната, която не позволява на компанията да купува американски части. Това е поредната голяма обезценка на производителя на смартфони и телекомуникационно оборудване след възстановяването на търговията миналата седмица.

От 12 юни, когато бе възстановена търговията с акциите на ZTE на борсата в Хонконг, до днес пазарната капитализация на компанията се е сринала с 62%.

Търговският департамент на САЩ наложи санкции на ZTE през април, което доведе до спиране на повечето от дейностите на компанията, както и на търговията с акциите ѝ. Малко след това се намеси президентът Доналд Тръмп, който обеща „да оправи нещата“ срещу глоба от 1 млрд. долара и осигуряване на американски контрол върху дейността на китайската компания.

Това обаче предизвика реакция във Вашингтон. В понеделник американският Сенат прие годишния проектозакон за отбраната, който включваше мярка, с която се отменя решението за вдигане на забраната срещу ZTE.

Законодателите в САЩ, дори от партията на Тръмп, разкритикуваха сделката, сключена от администрацията на Белия дом, с която реално се спасява ZTE. Те виждат компанията като реална заплаха за националната сигурност на САЩ, докато Тръмп я използва като коз в преговорите около разразилата се търговска война с Китай.

Забраната американски фирми да подават части на ZTE бе въведена от Търговския департамент, след като бе установено, че ZTE е нарушила договора от 2017 г., с който китайската компания призна, че нарушила американските санкции срещу Иран и Северна Корея.

Анализаторите твърдят, че продължителната забрана е струвала на ZTE милиарди под формата на загубени приходи, влошени отношения с клиентите и накърнена репутация.

...

Коментари: 0