Американският сенат блокира сделката с Турция за изтребителите F-35

Законодателите имат проблем с поведението на Анкара, а Пентагонът се притеснява от изтичане на критична информация

Американският сенат блокира сделката с Турция за изтребителите F-35

Снимка: БТА

Американският сенат гласува да бъде блокирана сделката, с която Турция трябваше да получи 100 многоцелеви стелт-изтребители от пето поколение F-35. Въпреки че Анкара е ключов съюзник на САЩ в НАТО, вчера законодателите в горната камара на Конгреса гласуваха с голямо мнозинство – 85 на 10 гласа, да не се предоставят самолети.

Основният проблем на Вашингтон е намерението на Турция да закупи руските противовъздушни отбранителни системи С-400. Пентагонът пък е притеснен, че Анкара би могла нерегламентирано да предостави технологията зад супермодерния изтребител на трета страна, както и данните, които самолетите събират.

Сенаторите също така изтъкнаха и притеснението си, че Турция отказва да освободи евангелския американски пастор Андрю Брансън, който е обвинен в тероризъм и участие в опита за преврат от 2016 г.

Турция е една от 14-те държави членки на НАТО, които помагаха при изграждането на стелтния самолет заедно с Великобритания, Норвегия и Израел. Страната беше готова да плати 10 млрд. долара за 100-те машини.

Законопроектът, който все още трябва да бъде приет от долната камара, може да претърпи по-нататъшни промени в процеса на помирение. Също така не се очаква сегашното решение да се превърне официално в закон по-рано от лятото, пише FT.

Компанията производител на изтребителя Lockheed Martin заяви, че все още планира да предаде първите машини на Турция на 21 юни във Форт Уърт в Тексас. Турските пилоти трябва да бъдат обучени на самолета в САЩ, но самите машини вероятно няма да напуснат страната поне една година, давайки време на Пентагона да намери решение и да спази новия закон, ако той бъде приет.

Но намесата ще създаде бюрократични препятствия за американските официални лица, които казват, че отношенията между двете държави – близки съюзници в НАТО, през последните месеци са достигнали най-ниското си ниво, откакто Турция нахлу в Северен Кипър през 1974 г.

...

Коментари: 0