Разрастването на търговската война носи загуби на борсите в САЩ

На Стария континент също преобладаваха мечите настроения сред инвеститорите

Разрастването на търговската война носи загуби на борсите в САЩ
Щатският Dow Jones отбеляза пета поредна сесия на загуби, като отново основно влияние имаше напрежението между Китай и САЩ, които взаимно си наложиха мита от 25% на вносни стоки. Индексът стартира с понижение от повече от 200 пункта и беше поведен надолу от Boeing и Caterpillar, които са силно чувствителни относно търговските отношения на двете най-големи икономики в света заради провеждането на голяма част от дейността им отвъд океана. Акциите на двете компании се понижиха с близо процент, а най-лошо представила се от индекса беше Intel със спад от 3.43%, като по-рано през деня понижението беше дори по-голямо.

Сините чипове изгубиха 0.41% от стойността си и закриха сесията на 24987 пункта, оставайки под психологическата граница от 25000. S&P 500 спадна с 0.2% до 2773 пункта, поведен от сектора на телекомите. NASDAQ приключи деня с минимален ръст от 0.01% и изтри загубите благодарение на Amazon, чиито акции достигнаха нов рекорден връх след повишение от 1%. Акциите на Disney се понижиха с 1.6% след като Pivotal Research Group понижи рейтинга на гиганта. Анализаторът Браян Уийзър каза, че битката за активите на Twenty-First Century Fox е поставила компанията в непечеливша ситуация.

На Стария континент също преобладаваха мечите настроения сред инвеститорите и отново бяха породени от търговската война. Немският DAX се понижи с 1.36% до 12834 пункта, а френският САС – с 0.93% до 5450. Междувременно главният изпълнителен директор на AUDI бе арестуван заради скандала с изфабрикуваните данни за въглеродни емисии на автомобили на Volkswagen, което поведе акциите на компанията с 2.8% надолу. Рупърт Стадлър беше задържан заради съмнения на германски съдия, че може да повлияе разследването. В Обединеното кралство производителят на популярната  напитка Heineken обяви, че ще инвестира $58.4  милиона тази година, за да реновира британските си заведения.

На фона на петъчния сериозен спад в цените на петрола, в понеделник най-търгуваните видове течно злато, лек суров петрол и сорт Брент, се повишиха с респективно 2.28% и 3%, а златото и среброто записаха нови понижения.

Изявление на Марио Драги

В 11:00 часа днес председателят на Европейската централна банка Марио Драги ще направи изявление и инвеститорите ще следят за нова информация относно бъдещата политика на Банката. Важно е да се отбележи, че е възможна волатилност при валутните двойки, свързани с еврото.

Разговори между Париж и Берлин

Днес канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срешнат на в Берлин да обсъдят реформи в Еврозоната, но се очаква фокусът да бъде мигрантската криза на Стария континент. Разговорите между двамата лидери са важен момент преди срещата на върха на 28-29 юни особено след отказа на Италия да приема повече бежанци, а инвеститорите ще следят с особен интерес ситуацията, тъй като Меркел не среща пълно съдействие от външния министър на Германия. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също ще присъства на срещата.

Инструмент на фокус - Boeing

Акциите на авиогиганта поевтиняха от напрежението между Китай и САЩ, но въпреки това все още се движат над 50-дневната подвижна средна ЕМА. Очакваме понижението да продължи до неин пробив и докосване на линията на подкрепа, след което да последва поскъпване до 370 долара и повече. За сигнал за влизане в дълга позиция може да се използва последващо възходящо пресичане на индикатора Стохастик и оттласкване над линията на подкрепа при около $340 за акция.

NZD/AUD

На 8-часова графика на NZD/AUD виждаме как новозеландския долар напредва спрямо австралийския си конкурент след спада на котировките през април и май. При успешен пробив на границата от 0.93746, съответстваща на 61.80% от корекцията на Фибоначи, би било подходящо влизане в дълга позиция до достигане на нива от 0.94348 при 76.40% и тест при преминаване на нивото от 0.9500-0.9530.

Oil US

След големите загуби от края на миналата седмица вчера течното злато успя да изтрие  малка една част от тях, но все още не може да се каже, че движението ще бъде възстановено в стария си ход. Очакваме възходящото пресичане на MACD около неутралната територия да даде тласък на щатския петрол, но е възможно суровината да продължи да поевтинява преди срещата на ОПЕК. При потвърден, сигурен пробив на 38.20% от корекцията на Фибоначи, съответстващ на 67.14 долара за барел, смятаме, че би било удачно влизане в дълга позиция.

Dow Jones

Индексът на сините чипове изпита затруднения да се задържи над нивото от 25500 пункта и отново тръгна надолу. Пресичане на 50-дневната подвижна средна и тест на линията на подкрепа ще определят посоката, в която ще поеме бенчмаркът. Очакваме да има неуспешен пробив при около 24600 пункта, след което да има ново поскъпване, което би било подходящо за покупка до достигане на нива над 25500 пункта.

...

...

...

Коментари: 0