Акциите се оцветиха в зелено

Цената на златото се задържа около годишния си максимум

Акциите се оцветиха в зелено

Снимка: БТА

В сряда акциите рязко поскъпнаха на световните борси, след като напрежението между правителството и протестиращите в Хонконг беше сведено до минимум. Индустриалният индекс Dow Jones добави 237.45 пункта към стойността си до 26 355.47, а S&P 500 се изкачи с повече от процент до 2 937.78 пункта. Отлични резултати показаха технологичните компании, като сред най-добре представилите се бяха акциите на Micron Technology, които поскъпнаха с 4.1 процента. Акциите на банките също получиха добра подкрепа, след като кривата на доходността в САЩ се обърна.

В Европа акциите се оцветиха в зелено на фона на позитивните настроения на инвеститорите. Немският индекс DAX се изкачи над психологическото ниво 12 000 пункта, след като напредна с близо 1 процент. Във Великобритания депутатите победиха премиера Борис Джонсън в опита му да наложи контрол над парламента и да доведе до излизане на страната от ЕС без сделка. Добрата новина повиши индекса FTSE 100 до 7 311.26 пункта.

Цената на златото се задържа около годишния си максимум като приключи деня при 1 561.60 долара за трой унция. Петролът поскъпна в сряда след добрите новините в Китай, като приключи деня при близо 56 долара за барел, сочидневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

Запаси на петрол

Основният акцент в четвъртък ще падне върху запасите на петрол в САЩ, които се очаква да намалеят с 2.112 млн. барела. Сравнено с данните за предходния период, които показаха намаление с 10.027 млн. Това означава, спад в търсенето, което е причинено от на урагана Дориан, който удари бреговете на Калифорния и Хаваи.

Инструменти на фокус

Netease – Дневна

Netease предлага интерактивна онлайн общност и оперира на китайския пазар. Движението на акциите бързо покри формиралата се корекция до $210, което слага край на низходящото движение и дава предпоставка за влизане в дълга позиция. Сигнал за покупка ще имаме при поскъпване над зоната на консолидация, което ще възстанови възходящото движение, което започна от локалния минимум.

USD/CHF – 4 часова

Отслабването на щатската валута забави възходящото движение на валутната двойка и формира корекция, която тества 50-периодната подвижна средна. Възможно е отскачане от зоната на подкрепа около 0.9850, но по-вероятно е да видим задълбочаване на корекцията предвид формиралата се дивергенция, която оказва натиск върху цената. Пробив под 50 SMA ще ни даде сигнал за продажба с цел достигане до основната тренд линия около 0.9750.

Platinum – Дневна

Слабата щатска валута даде възможност за силно поскъпване при ценните метали. Платината достигна най-високата си стойност от март 2018 година. Силното възходящо движение образува формация флаг, при която се достигна потенциалната зона за прибиране на печалбите, което може да доведе до забавяне на движението. Допълнителна причина да очакваме забавяне и дори връщане на силното движението е стойността на индикатора RSI, който се намира високо в зоната на прекупен пазар.

GerTech30 – Седмична

Немският технологичен индекс възстановява основния възходящ тренд след неуспех да пробие под 50-седмичната подвижна средна. Възможно е покачване до предходния максимум около 3 000 пункта, но очакваме слаби движения във възходяща посока. При обръщане на настроенията на пазара и нов пробив под линията на подкрепа около 2 700 пункта може да последва рязко понижение, което да насочи индекса към локалния минимум.
Коментари: 0