Актьорите от \"Приятели\" все още получават милиони от сериала

Причината - имат процент от приходите от преизлъчване

Актьорите от \

Снимка: Warner Bros.

10474 ~ 2 мин. четене
Всички знаем, че участието в хитов сериал е билет към успеха, но много хора може и да не осъзнават за колко много пари става дума, когато шоуто достигне онова супер рядко ниво на слава и рентабилност, която понастоящем заема "Приятели" (Friends). 

Мърчандайзингът и печалбите от DVD вероятно вече са съвсем слаби, но все още има поне една област, в която "Приятели" продължава да прави рекордно големи пари. И това е т.нар. "синдикация", или преизлъчвания по кабелни канали.

А всички тези "преизлъчвания" означават едно - парите продължават да текат на същата основа - повечето от тях се насочват към Warner Bros., но необичайно висока сума отива и към актьорите, които са една от основните причини шоуто да е толкова популярно.

Актьорите са договаряли условията по договорите си съвместно, което показва и силата на колективното договаряне.  В последните два сезона на шоуто Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат ЛеБланк, Матю Пери и Дейвид Шуимър получават по един милион долара за всеки епизод - сделка, която освен всичко останало, прави дамите от екипа най-високоплатените актриси в историята на телевизията. 

Но това дори не е най-добрата част от договорите на шестимата от "Приятели". През 2000 г. всичките шестима получават нова клауза в договорите - по 2% от т.нар. синдикации.

Обичайно подобна клауза се предоставя на хора от актьорския екип, които имат участие и в продуцирането на сериала. В случая не е така, което показва каква наистина добра сделка са направили шестимата актьори.

Благодарение на това условие, дори през 2015 г., 11 години след излъчването на последния епизод от поредицата, тя продължава да генерира приблизително 1 милиард щатски долара всяка година в приходи от синдикиране. Това означава, че всеки един от шестимата "приятели" всяка година получава по 20 млн. долара - отличен резултат за хора, които са приключили работата по шоуто през 2004 г. 

Подкрепи Economic.bg