Акварел на Хитлер продаден на търг за 130 хил. евро

Картината е в бежови багри, на нея са изобразени две сгради

Акварел на Хитлер продаден на търг за 130 хил. евро
4034 ~ 1 мин. четене

На търг в Германия бе продаден акварел, за която се смята, че е рисуван Адолф Хитлер. Творбата бе продадена 130 000 евро на разпродажба, организирана от аукционната къща Auktionshaus Weidler.

Купувач е частен колекционер от Близкия изток, който лично е участвал в наддаването, уточнава агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Името му обаче не се разкрива.

Акварелът е от 1916 и е озаглавен "Старото кметство". Подписан е с "А. Хитлер". Стартовата цена на лота бе 4 500 евро. Картината е в бежови багри, на нея са изобразени две сгради. По данни на Ройтерс тя е сред 2000-те платна, изрисувани от бъдещия нацистки тиранин през периода 1905-2002 година.

Аукционната къща продава такива лотове твърде рядко, това е 5-та картина на Хитлер, продадена за 10 години.

Търговете са организирани в пълно съответствие със законодателството, според което в Германия не се продават подобни работи, ако на тях е изобразена забранена нацистка символика.

Известно е, че на младини Хитлер се увличал от живопис и дори безуспешно на два пъти кандидатствал във Виенската академия, където бил късан на приемните изпити. В платната си той рядко изобразявал хора, в тях може да се видят сгради, ландшафти, градски и селски пейзажи.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg