Алън Грийнспан: Партито на Wall Street приключи

Пазарите са функция на променливата човешка природа, смята бившият председател на Фед

Алън Грийнспан: Партито на Wall Street приключи
Бившият председател на Федералния резерв (Фед) в САЩ Алан Грийнспан, който още преди две десетилетия алармира за „ирационалния разкош” на фондовия пазар, сега мята, че партито на Wall Street вече е приключило. Според него цената на акциите е достигнала връхната си точка и няма да се повишава повече. 

В интервю за CNN той споделя още, че би било изненадващо, ако оттук насетне последва стабилизация и след това „излитане”. 

Грийнспан добави, че пазарите все пак има накъде да се покачват. Той обаче предупреди инвеститорите, че корекциите ще бъдат болезнени и ги призова след края на този етап да побързат „да се покрият”. 

През последните седмици пазарите демонстрират нестабилност, а страховете на инвеститорите се подклаждат от притеснителните сигнали откъм Белия дом  по отношение на развитието на преговорите с Китай и нарастващите опасения за забавяне на световната икономика.

На дневен ред е определянето на лихвените проценти от Федералния резерв, като се очаква след среща с американския президент Доналд Тръмп те да се повишат за четвърти път тази година. 

В понеделник S&P 500 затвори на най-ниското си ниво от октомври 2017 г. насам, а Dow Jones Industrial Average спаднаха с повече от 600 пункта в рамките на деня.  „Волатилността е функция на начина, по който говорим, мислим и чувстваме – а това е променливо”, коментира Грийнспан, с поред когото пазарът е функция на човешката природа.  

Коментари: 0