Алекперов: Цената на петрола ще се запази следващите месеци

Всичко в индустрията зависи от това колко бързо тази пандемия ще бъде победена и пазарът ще се възстанови

Алекперов: Цената на петрола ще се запази следващите месеци

Снимка: Кремъл

Президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов прогнозира запазването на настоящата цена на петрола, около 40 долара, през следващите месеци.

„Всички епидемии идват и си отиват, населението на света нараства, консумацията на енергия ще нарасне. Прогнозираме, че през следващите 2-3 месеца цената ще остане на 40 долара, с планирано увеличение през първото тримесечие до 50 долара“, каза той, цитиран от „Интерфакс“.

По думите му огромно количество петрол е в резерв по целия свят днес и цената все още е стабилна в рамките на 40 долара. "Разбира се, това е ниска цена", смята той.

„По-лошо, отколкото беше през март, през април, през месец юни - не мисля, че може да бъде“, добави той.

Според него всичко зависи от това колко бързо ще бъдат разработени и внедрени в световен мащаб всички събития, които се случват в момента в борбата с Covid-19, колко бързо тази пандемия ще бъде победена и пазарът ще се възстанови.

Поддържането на ниски цени на петрола обаче ще принуди „Лукойл:“ отново да намали инвестициите. „Има рязък спад в инвестиционната активност на нашата индустрия, което, разбира се, в крайна сметка ще доведе до увеличаване на цената на петрола, да, до стабилизиране на пазара - това е в бъдеще“

Алекперов припомни, че поради кризата, възникнала по време на пандемията, „Лукойл“ трябваше да замрази проекти за около 1.5 млрд. долара. "Ако този период продължи, разбира се, ще трябва отново да разгледаме намаляването на инвестиционните програми", подчерта ръководителят на руското дружество.

Коментари: 0