ЕС се готви да одобри сливането на Fiat и Peugeot

Новосформираната компания ще бъде четвъртата по големина по производство в автомобилния свят

ЕС се готви да одобри сливането на Fiat и Peugeot
1152 ~ 1 мин. четене

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз са готови да разрешат сливането на две от най-големите автомобилни компании в света – Fiat Chrysler и PSA Group, съобщава Reuters по свои източници. Ако обединението им стане факт, новосформираната компания ще бъде четвъртата по големина по производство в автомобилния свят.

Споразумението за сливане на всички акции, обявено в края на миналата година, ще създаде компания с пазарна стойност около 38 млрд. долара и ще обедини автомобилни марки като Fiat, Dodge и Maserati с Peugeot и Opel. Същевременно двете компании целят чрез обединението си да намалят годишните си разходи с 5 млрд. евро, без да затварят заводи.

ЕС започна задълбочено проучване на сделката в началото на юни, тъй като регулаторите бяха притеснени, че сливането може да навреди на конкуренцията в над 14 страни от Блока и Великобритания, главно в сегмента на малките микробуси.

Сделката вече получи зелена светлина в САЩ, Китай, Япония и Русия.

Новата обединена компания ще носи името Stellantis. То ще бъде използвано само на корпоративно ниво, а отделните марки автомобили, като Alfa Romeo, Chrysler, Маѕеrаtі, Fiat, Jeep и Peugeot, ще останат непроменени.

FСА и РЅА Grоuр oбявиxa нaмepeниeтo cи дa ce cлeят в ĸpaя нa 2019 г. Toвa ce cлyчи, cлeд ĸaтo пpoпaднa плaниpaнoтo oбeдинeниe мeждy FСА и Rеnаult нa фoнa нa cĸaндaлa oĸoлo бившия пpeдceдaтeл нa алианса Rеnаult-Nіѕѕаn-Міtѕubіѕhі Kapлoc Гoн. Той бeшe apecтyвaн в Япoния пpeз нoeмвpи 2018 г. пo oбвинeния във финaнcoви злoyпoтpeбa и пo-ĸъcнo избягa в Ливaн.

Подкрепи Economic.bg