Директорът на РЗИ-София подаде оставка след скандала с карантината на Борисов

Здравният министър проф. Костадин Ангелов е одобрил молбата на Данчо Пенчев, обявиха двете институции

Директорът на РЗИ-София подаде оставка след скандала с карантината на Борисов

Снимка: БНТ/Стопкадър

4031 ~ 1 мин. четене

Директорът на столичната Районна здравна инспекция Данчо Пенчев подаде оставка, а министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов я прие. Това бе обявено официално от двете институции.

Директор на СРЗИ

„Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката“, съобщиха от РЗИ-София. Същото съобщение пратиха и от Здравното министерство.

Оставката идва след скандала с положителната проба за коронавирус на премиера Бойко Борисов от вчера. Той обяви, че е заразен само ден, след като Данчо Пенчев свали задължителната по закон карантина на премиера и на финансовия министър Кирил Ананиев. Самото сваляне пък се случи само няколко часа, след като премиерът обяви, че се е самоизолирал заради контакта си с Николай Нанков, който беше с положителна проба.

По закон контактните лица трябва да са под карантина поне 10 дни, а тези с положителна проба - поне 14. Но Пенчев прецени, че след две отрицателни проби, които по принцип не могат да са напълно сигурни заради краткия срок на евентуалното заразяване, може да махне задължителната карантина.

Подкрепи Economic.bg