Алекс Алексиев: Ако германците бяха действали като Тръмп, нямаше да има атентат в Берлин

Строгите проверки са най-добрият начин за противодействие на джихадистите, смята той

Алекс Алексиев: Ако германците бяха действали като Тръмп, нямаше да има атентат в Берлин

„Ако германците бяха направили като Доналд Тръмп нямаше да стане това, което стана в Берлин”. Това заяви пред bTV експертът по международен тероризъм и национална сигурност Алекс Алексиев.

„В първите 24 часа след като Тръмп обяви тази мярка, в Америка влязоха 325 хил. души, от които 109 задържани, защото имаше съмнения за тях”, посочи Алексиев.

„Масовото мигриране, което Ангела Меркел позволи, беше катастрофална грешка и германците до ден днешен не желаят да признаят това”, допълни експертът.

По думите на Алексиев трябва да се противодейства на джихадистите, които влизат в Европа, като не се допускат хора, без да бъдат проверявани.

„Аз не съм най-големият симпатизант на Тръмп, не намирам политиката му за търговия за качествена, както и нелепостите, които наговори за дружба с Владимир Путин и прочее”, допълни Алексиев.

Действията на новия президент обаче не са изненадващи, защото той изпълнява предизборните си обещания. „Ограничаването на достъпа на хора от 7 държави да посещават САЩ, е част от предизборните обещания на Тръмп. Не бива да му се сърдят на него, а на избирателите му“, посочи експертът.

„Решението на Доналд Тръмп се използва като довод във войната между леви и десни в Щатите”, отбеляза анализаторът.

„Не вярвам да видим Тръмп и Путин заедно срещу „Ислямска държава”. Путин няма какво да допринесе. Неговите идеи са различни от тези на Тръмп. Неговата задача е да запази Башар Асад на власт, а не да унищожи терористите. Целите на Путин са различни от тези на САЩ. Не виждам как биха се стиковали, това не е реалистично. Тръмп направи доста нелепи изказвания по този въпрос“, обясни Алексиев.

„България не е страна, от която се изнасят терористи, въпреки че регионът на Западните Балкани е рисков. Регионът ни изнася пари и идеология“, коментира експертът.

Той посочи, че българските турци са доста умерени хора, затова нямаме такива проблеми. „Дано това да остане така“, пожела си Алексиев.

Коментари: 0