Alitalia спира да лети

Италия ще има нов национален превозвач след фалита на досегашния

Alitalia спира да лети

Снимка: Unsplash

1380 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От 15 октомври италианската авиокомпания Alitalia, създадена през 1947 г., престава да лети. Причината са огромните загуби от близо 700 млн. евро годишно, които трупа, съобщава Travel News.

Италия няма да остане без национален превозвач. Новата държавна авиокомпания ще бъде ИТА (ITA) – Италия Въздушен Транспорт. Съобразно изискванията на ЕС между старото и новото дружество не бива да има никаква връзка и приемственост, което означава, че ITA трябва да участва във всички търгове за поемане на необходимите дейности. Държавата ще инвестира в новия превозвач над 1.3 млрд. евро до 2023 г.

Като начало ITA ще разполага с 52 самолета, чиито месечен наем ще е над 6 млн. евро.

Към момента в Alitalia работят около 11 000 служители, от които само 2800 ще имат възможността да се прехвърлят в новата авиокомпания. Броят им може да стигне до 5750 през 2025 г.

Новата авиокомпания трябва да започне продажбата на билети от днес.

Alitalia информира, че пътниците, които наброяват над 200 000, закупили билети за полети след 15 октомври, ще могат да получат обратно парите си или да заменят полета с друг на компанията до 14 октомври. Правителството обаче обяви, че има риск голяма част от хората да не успеят да се възползват от възможността. По тази причина ще се създаде фонд от 100 милиона евро, с който те да бъдат компенсирани.

Подкрепи Economic.bg