Без подкрепата на ГЕРБ увеличението на пенсиите мина в зала

Партиите се надбягват за още по-голямо увеличение на пенсиите от октомври

На първо четене:

Без подкрепата на ГЕРБ увеличението на пенсиите мина в зала

Снимка: БТА

10564 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Депутатите приеха средното увеличение на пенсиите с 64 лв. на първо четене в парламента, като единствено от ГЕРБ гласуваха „против“ законопроекта. Бившите управляващи изразиха критики към предложения от служебния кабинет механизъм за увеличението на пенсиите и дадоха заявка да внесат промени в законопроекта между двете четения.

От ГЕРБ изразиха принципна позиция, че не е приемливо служебното правителство да предлага стратегически решения за промяна на пенсионния модел. Те предлагат добавката от 50 лв., която се дава от година насам за всички пенсионери, да се увеличи, но да остане временнa.

Ние предлагаме добавката от 50 лв. за времето на кризата да се увеличи на 100 лв. и да бъде запазен нейният временен характер, а дългосрочните стратегически решения за пенсиите да бъдат предложени от редовен кабинет. Актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага. Предложението е по-скоро с предизборен характер, няма общо с COVID-19“, заяви бившият социален министър Деница Сачева.

Най-възрастният депутат в парламента Мика Зайкова обяви, че позицията на „Има такъв народ“ е минималната пенсия да се увеличи до тазгодишната линия на бедност от 369 лв., а не до 340 лв., както е според внесения от служебния кабинет проект.

Ние сме най-бедните, с най-ниски доходи. Хайде да се погрижим за българските пенсионери и вместо да ги мъчим с доплащания от социално подпомагане, да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност. Да знаят, че ако има криза или инфлация, те ще си получат своите пенсии в един размер, който е поносим“, обяви Зайкова.

Припомняме, че според внесения от МС законопроект пенсиите под 369 лв. ще получават социални добавки до въпросния праг, но за тях трябва да се кандидатства отделно по определени критерии. Някои пенсионери, като работещите например, не влизат в допустимите лица. Това означава, че все пак някои от тях ще взимат по-малко от добавките по 50 лв., давани в последната година. Именно с това Зайкова и депутатите от БСП и ИБГНИ не са доволни.

Мая Манолова описа изказването на Сачева като „скандално“ и обвини именно ГЕРБ за факта, че от 13 години пенсиите не са преизчислявани.

„13 години не ви стигнаха да преизчислите пенсиите. Очакванията ми са в момент на три кризи да се обединим, а вие от ГЕРБ сте най-големият длъжник на пенсионерите“, обяви Манолова.

От ИБГНИ предлагат подобно на „Има такъв народ“ минималната пенсия да се увеличи на 369 лв., което ще увеличи с около 20 млн. лв. на месец средствата за пенсиите спрямо разчетите на служебния кабинет, по думите на Манолова. В този случай общо за трите месеца от октомври до декември ще са нужни 462 млн. лв. за преизчисляването на пенсиите.

От ИБГНИ изразяваме надежда, че може да бъде постигнато съгласие за пенсионерите, за да спрем унизителния геноцид, на който са подложени нашите родители“, заяви още Манолова.

От БСП обявиха, че предлаганият начин за преизчисляване на пенсиите не отговаря на вижданията на партията. Те предлагат освен увеличението на коефициента за стаж от 1.2 пункта на 1.35 осигурителният доход на всички пенсии, отпуснати преди 2019 г., да се замени с този от 2018 г.

„Демократична България“ обяви, че подкрепя предложението на служебния кабинет, защото служебното правителство е представено по патова ситуация от бившето правителство на ГЕРБ да раздава по 50 лв., които не бива изобщо да се дават по този начин.

Демократична България“ имаме много ясна програма по отношение на пенсиите. Пенсионната система има нужда от модернизация и реформа. В момента тя не взима под внимание новите условия на пазара на труда, мобилността на българските граждани и това, че трудовият живот може да протече в различни точки от света“, коментираха от ДБ.

Икономистът от ДБ Георги Ганев обясни, че депутатите трябва „да се придържаме към по-малко несправедливост, защото в тази система трудно може да се говори за справедливост“.

„Това е система за осигуряване на доходи на възрастните хора в България, но не е пенсионната система. Ние ще подкрепяме предложения в посока да става все по-ясна разликата между пенсиите въз основа на социална политика и пенсиите въз основа на пенсионно осигуряване, така че на хората да им е ясно какво ще получат, ако работят, и какво, ако решат да не работят.

Подкрепи Economic.bg