Amazon отваря още футуристични магазини през 2018 г.

Концепцията Amazon Go явно се разширява и вероятно ще напусне пределите на Сиатъл още през тази година

Amazon отваря още футуристични магазини през 2018 г.

Снимка: Amazon

968 ~ 1 мин. четене
Концепцията за футуристични магазини без касиери Amazon Go постепенно се разширява. Според последни данни онлайн търговецът планира да отвори шест такива пространства в поне два града още в рамките на тази година, пише Re/Code. 

„Умните“ магазини на американския лидер в е-търговията Amazon ще функционират на принципа на безкешовите плащания. Идеята е по този начин да се елиминира нуждата от касиери. През декември миналата година стана ясно, че по план първият обект ще отвори врати в центъра на Сиатъл и след продължителни тестове това действително се случи през януари 2018 г.

Сега компанията предвижда още три такива места в града. Amazon Go се очаква да отвори в Лос Анджелис в търговския център на открито The Groove, коментират анонимни източници. За отварянето на новаторки магазини и на други места засега не се споменава, поне що се отнася за тази година. Възможността обаче не е категорично отхвърлена.  

Работата на Amazon Go е пряко свързана с едноименно мобилно приложение. За да влезе в магазина, човек трябва първо да има инсталирана апликацията, така че телефонът му да бъде сканиран на входа и бариерите да се вдигнат. 

Камери и сензори следят стриктно кои продукти клиентът сваля от рафтовете. Този метод изключва необходимостта от минаване през касата на магазина. Хората могат просто да излязат, а след това получават сигнал на телефона си със своята сметка. Ако поради неточност бъде забелязано начисляване на сумата, има възможност за възстановяване на парите. 

Очакванията са, че концепцията може да доведе до революция при пазаруването. 
Подкрепи Economic.bg