Amazon спря достъпа на САЩ до софтуера й за лицево разпознаване

Въпреки че миналата година Масачузетския технологичен институт представи доказателства, че технологията има расови и полови пристрастия, досега не бяха взети мерки

Amazon спря достъпа на САЩ  до софтуера й за лицево разпознаване

Снимка: БТА

456 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Технологичният гигант Amazon реши да забрани на служителите на реда САЩ да използват неговия софтуер за лицево разпознаване в продължение на година. Решението на базираната в Сиатъл компания цели да покаже съпричастност към убийството на Джордж Флойд от полицейски служител в Минеаполис, което провокира вълна от протести, пише CNBC.

„Правителствата трябва да въведат по-строги регулации, за да се използват нашите технологии по етичен начин. В последните дни Конгресът работи усилено и изглежда готов да поеме това предизвикателство“, заяви Amazon. „Надяваме се, че този едногодишен мораториум ще даде достатъчно време за отстраняване на проблемите. Ние също сме готови да окажем помощ, ако такава ни бъде поискана“, допълни технологичният гигант.

Решението на компанията идва два дни, след като IBM заяви, че напуска бизнеса за разпознаване на лица, а изпълнителният директор Арвинд Кришна също призова Конгреса да приеме реформи за отстраняване на расовата дискриминация. В началото на седмицата от Демократичната партия представиха законопроект за реформата, а в сряда Съдебната комисия на Камарата проведе изслушвания за предотвратяване на насилието на полицаи над задържани.

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос се изказа в подкрепа на движението Black Lives Matter. Софтуерът на компанията му е бил използван от органите на реда и от агенции, които работят с тях. Технологичният гигант отказа да коментара общия брой на полицейските управления, които са имали достъп до услугите му.

Софтуерът за лицево разпознаване започва да се разпространява през 2016 г. с описанието „услуга, която позволява да добавите лесно анализ на изображения към различни платформи. Софтуерът открива обекти, действия и лица“. Впоследствие се разбра, че той може да разпознава емоционални състояния и да съобщава за тревожност, страх, тъга, щастие, изненада и други.

Изследванията показват, че технологията има расови и полови пристрастия. Миналата година Джой Буоламини основава групата Алгоритмичната лига на справедливостта след проучване за Масачузетския технологичен институт. След публикуването на нейния научен труд 2.4% от акционерите на Amazon гласуват софтуерът да не се предлага повече на правителствените агенции.

Повече от 1000 полицейски управления в САЩ имат партньорства с Ring, охранителната компания, собственост на Amazon. Сключеният договор с нея им позволява да изискат кадри от охранителните камери на Ring, което предизвика опасения за поверителността.

Подкрепи Economic.bg