Американска компания ще прави проект за малки реактори в АЕЦ „Козлодуй“

България още веднъж подчерта курса на развитие на ядрената си енергетика в посока САЩ

Американска компания ще прави проект за малки реактори в АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: Красимир Свраков

АЕЦ „Козлодуй“ сключи споразумение с компанията NuScale Power за анализ на възможностите за инсталиране на нейни малки модулни реактори на площадката на българската централа. Документът е подписан в сряда, стана ясно от съобщение на американската фирма, което впоследствие бе потвърдено и от българската страна.

Целта на споразумението е да се оцени дали иновативната технология за малки модулни реактори на NuScale може да бъде пригодена на площадката в Козлодуй. Предвижда се и изготвянето на конкретен график за подготовка, изработване и реализация на проекта, икономически и инженерни анализи и даване на конкретна цена за специфичен проект. При наличие на съгласие компанията ще съдейства за лицензирането и други взаимно договорени дейности за потенциално изграждане на техен проект в АЕЦ „Козлодуй“, се посочва още в съобщението на NuScale.

Каква би била евентуалната мощност за АЕЦ „Козлодуй“ и съответно цената ѝ не е ясно.

Безопасната технология на NuScale е идеалното решение за България, която търси как да разшири и диверсифицира портфолиото си с чиста енергия. С нетърпение очакваме да демонстрираме многобройните ползи, които нашите технологии могат да донесат в региона“, каза Джон Хопкинс, председател на NuScale Power и главен изпълнителен директор.

Меморандумът за разбирателство не налага поемането на задължение за бъдещо инвестиционно решение или извършване на свързани с него финансови разходи, посочва на страницата си АЕЦ „Козлодуй“.

Това споразумение идва, след като в началото на годината правителството даде мандат на енергийния министър Теменужка Петкова да „разреши пpoдължaвaнe нa дeйcтвиятa пo пpoyчвaнe нa възмoжнocтитe зa изгpaждaнe нa нoвa ядpeнa мoщнocт чpeз изпoлзвaнe нa нoви ядpeни тexнoлoгии зa мaлĸи мoдyлни peaĸтopи, ĸoитo биxa мoгли дa бъдaт aмepиĸaнcĸи“.

Това ново споразумение ясно очертава поетия американски курс на ядрената енергетика на България. Само преди две седмици пък атомната ни централа подписа договор за анализи за използване на свежо ядрено гориво на „Уестингхаус“ за блок 5.

NuScale вече показва интерес към Източна Европа

През март 2019 г. NuScale подписа със Societatea Nationala Nuclearelectrica SA рамково споразумение за евентуално изграждане на централа в Румъния. Близо година по-късно такова бе сключено и с Украинския държавен научен и технически център за ядрена и радиационна безопасност.

През август 2020 г. технологията на малки модулни реактори (ММР) на NuScale стана първата и единствена засега с одобрение от американската комисия за ядрено регулиране. Компанията получи огромно финансиране – 217 млн. долара, от американските власти през 2013 г. за лицензиране на решението си. Това ѝ позволи да започне реална работа по проекта си за изграждане на мощност от малки модулни реактори в Айдахо. Компанията твърди, че ще може да достави първия от 12-те необходими модула през 2027 г. Коментираната цена на проекта е 6.1 млрд. долара.

NuScale работи по комерсиализацията на своята технология, включително развитие на веригата за доставки, стандартен дизайн на завода, планиране на дейностите по доставка на инсталации и планове за пускане и въвеждане в експлоатация.

Мажоритарен инвеститор в NuScale е Fluor Corporation – глобална инженерингова и строителна компания с 60-годишна история в търговската ядрена енергетика.

Коментари: 0