България подписа с „Уестингхаус“ за американско ядрено гориво в „Козлодуй“

Така премиерът Бойко Борисов изпълнява поредното си обещание пред американците и то само два месеца преди изборите

България подписа с „Уестингхаус“ за американско ядрено гориво в „Козлодуй“

Снимка: МС

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

За използването на американско ядрено гориво в руския проект АЕЦ „Козлодуй“ се говори повече от 10 години и днес най-накрая се започва с реален анализ на възможността да се замени руското гориво в атомната ни централа. В присъствието на премиера Бойко Борисов, ресорният министър Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха договор за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа.

Всички говорят за диверсифицкация

Според съобщението на Министерския съвет договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките. Новината идва само няколко месеца, след като правителството заговори за американски технологии в новия ядрен проект за 7-ми блок в първа атомна и започна проучването им.

Присъствалите на подписването на договора днес казват, че тази стъпка е гаранция за доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България. Борисов се похвали с всички проекти, по които в последната годината страната ни се раздвижи и които са силно подкрепени от САЩ. „Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала  за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов.“

„Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници“, заяви посланик Мустафа.

Русия не харесва това

Въпреки непрестанните опити на премиера Борисов да балансира между руските и американските енергийни политики, нека припомним, че до 2025 г. „Росатом“ ще продължи да доставя ядрено гориво за атомната ни електроцентрала в Козлодуй. Договорът за това беше подписан в края на 2019 г., въпреки че отчасти тези доставки бяха обещани още преди това на американците. Само месец преди това, през ноември 2019 г., Борисов се върна от среща при предишния президент Доналд Тръмп с гръмки енергийни новини и обещания.

„CAЩ и Бългapия плaниpaт дa paбoтят зaeднo зa зacилвaнe нa eнepгийнaтa cигypнocт нa Бългapия, ĸaтo пoдĸpeпят eĸcпeдитивнoтo лицeнзиpaнe и изпoлзвaнe нa aмepиĸaнcĸo ядpeнo гopивo зa AEЦ„Koзлoдyй“ пpи cтpиĸтнo cпaзвaнe нa изиcĸвaниятa зa бeзoпacнocт и дивepcифиĸaция и paзпopeдбитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз“, гласеше една от тях в тогавашното съобщение на Министерски съвет.

До момента реакторите ни разчитат само на доставките на руско гориво, а от „Росатом“ казват, че ядрената енергетика трябва да бъде разграничавана от политиката и те изпълняват своите ангажименти по отношение на доставките.  

Американската „Уестингхаус“ от 2018 г. доставя ядрено гориво, което всъщност се прави в Швеция, за няколко типа реактори в Украйна. САЩ очаквано искат да разширят географията на доставките си в Европа и отдавна преговарят с България, но всъщност не е ясно дали това е по-икономически изгодният вариант или просто Борисов продължава да изпълнява обещания, дадени пред американците няколко месеца преди изборите.

Коментари: 0