Зукърбърг остава последният хай-тек мохикан

Скоро той ще е единственият основател на голяма технологична компания, който все още е и неин изпълнителен директор

Зукърбърг остава последният хай-тек мохикан

Снимка: БТА

2315 ~ 3 мин. четене

Когато Джеф Безос се оттегли от лидерския пост в Amazon по-късно тази година, Марк Зукърбърг ще остане последният основател на голяма технологична компания, който все още е и неин главен изпълнителен директор, пише CNBC.

Управлението на Apple премина в ръцете на Тим Кук през 2011 г., след като Стив Джобс се разболя и впоследствие почина. От 2014 г. насам Microsoft е водена от Сатя Надела, който тогава пое поста от Стив Балмър, а основателят Бил Гейтс се оттегли и като председател на борда. Лари Пейдж повери Alphabet, компанията майка на Google, на Сундар Пичай през 2019 г.

Тази седмица основателят на Amazon също обяви, че планира да сдаде поста на главен изпълнителен директор тази година. Мястото му ще заеме дългогодишният служител и директор на облачното звено Анди Джеси.

Авторитарна нотка

Що се отнася до Зукърбърг, той е начело на Facebook без прекъсване от създаването на компанията през 2004 г. И много скоро ще се окаже единственият основател на хай-тек гигант, останал на такъв пост.

За разлика от другите лидери, включително и от Безос, Марк Зукърбърг успя да задържи абсолютно мнозинство от правото на глас над акциите на Facebook. Това му дава способността да ръководи компанията, както сметне за добре, без да се притеснява от активисти-акционери. Всички несъгласни с решенията му имат само един избор: да продадат дела си в компанията.

Това позволява на Зукърбърг да започне дългосрочни проекти и да ги изпълнява толкова дълго, колкото сметне за добре. Пример може да бъде даден с Oculus, компанията за виртуална реалност, която Facebook придоби за 2 млрд. долара през 2014 г. Седем години по-късно тя не цъфти особено, но без натиска на акционерите директорът на корпорацията може да продължи да я обгрижва, колкото прецени.

Безспорно господство

Междувременно през годините Facebook се утвърди като абсолютен доминатор на пазара. От изобретяването на News Feed през 2006 г., през придобиванията на Instagram и WhatsApp, та до копирането на популярни функционалности като Stories на Snapchat – всички тези решения изведоха гиганта до неоспоримото първо място сред социалните платформи.

Зукърбърг явно е взел много повече правилни решения, отколкото грешни.

Господството на компанията обаче предизвика и ответни реакции. Хищническото ѝ поведение я превърна в обект под прицел от страна на регулаторите. Подкомитет на американския Конгрес постанови миналата есен, че Facebook е генерирала твърде голяма мощ и си е изградила монополно положение на пазара на социални мрежи.

Този абсолютен контрол обаче може да се върне като бумеранг към Зукърбърг. Поведението на Facebook, скандалите около изтичането на данни, широкото разпространение на дезинформация и екстремистко съдържание навлякоха остри критики на компанията. А през последните четири години тя, като че ли не взема достатъчно мерки, които да дават ефективен резултат. Доказателство за това е бурното развитие на крайно дясното конспиративно движение Quanon.

След утрешния ден

Останалите технологични гиганти се справиха добре с развитието си след оттеглянето на техните основатели от ръководните постове. Приходите на Apple, Microsoft и Alphabet растат, ли растат, превръщайки ги в компании за трилиони долари.

По всичко личи, че светло бъдеще чака и Amazon. Най-висшият пост в компанията ще бъде зает от човека, който стои зад услугата Amazon Web Services – облачната платформа, която е генератор на доминацията на конгломерата на облачния пазар.

Дали това ще се случи и с Facebook един ден, не е сигурно. Засега обаче 36-годишният лидер и основател на компанията не дава признаци за оттегляне.

Подкрепи Economic.bg